Британската премиерка Тереза Мей обяви днес, че е поискала отлагане на Брекзит до 30 юни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Написах тази сутрин писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го информирам, че Великобритания иска удължаване на процеса по член 50 от Лисабонския договор до 30 юни", каза Мей пред британския парламент.

Излизането на Великобритания от ЕС бе планирано за 29 март. Британската премиерка обаче така й не успя да прокара в парламента сделката за излизане от ЕС, която тя договори с Брюксел през ноември. Британските депутати на два пъти гласуваха против споразумението. Миналата седмица обаче парламентът отхвърли и варианта за Брекзит без сделка, припомня Франс прес.

Тереза Мей дълго време изключваше идеята за отлагане на датата на развода. Сега тя каза, че отговорността за това нейно искане, отправено до ЕС, е на Камарата на общините, отхвърлила за втори път сделката за Брекзит миналата седмица, както и на председателя на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу, който отказа организирането на нов вот по споразумението тази седмица.

"В качеството си на премиер не съм готова да отложа Брекзит по-дълго от 30 юни", заяви още Мей, цитирана от Ройтерс.

Тя уточни, че е против по-дълго удължаване на преговорния процес за Брекзит, защото е време националният дебат да се посвети на други въпроси, които са от значение за британските гласоподаватели. Едно по-дълго удължаване ще доведе и до "неприемливото" участие на Великобритания на европейските избори в края на май, отбеляза Мей.

Британската премиерката освен това изключи възможността за свикване на предсрочни парламентарни избори във Великобритания. Британците искат да се осъществи онова, за което те гласуваха на референдума за Брекзит преди три години, допълни тя.
В писмото си до Туск Мей пише, че има намерение да представи още предложения за предпазния механизъм за ирландската граница с цел защита на общия пазар, предаде Ройтерс.

Днес Мей каза пред британския парламент, че има намерение да представи възможно най-скоро своето споразумение за Брекзит с изменения в него. Тя обаче не уточни датата на която ще стане това, предаде Франс прес.

Искането за отлагане на Брекзит трябва да бъде одобрено единодушно от лидерите на останалите 27 страни членки на ЕС.

Утре и вдругиден в Брюксел предстои среща на върха на съюза.

Мей предупреди днес, че отлагането на датата на излизането на Великобритания от ЕС не изключва възможността за Брекзит без сделка, предаде Ройтерс.
След като британската министър-председателка обяви, че е поискала отсрочка, лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин каза, че ще отиде утре в Брюксел, за да се срещне с европейски лидери и представители, предаде Ройтерс.