Шампионът от олимпийски и параолимпийски игри в леката атлетика Оскар Писториъс е признат за виновен в непредумишлено убийство на приятелката си Рива Стеенкамп на 14 февруари 2013 г. Съдия Токозиле Масипа произнесе присъдата преди броени минути в Претория, Южна Африка, където се случи и кървавата драма.

Предстои да се уточни за колко време ще лежи в затвора атлетът с ампутираните крака, който някога спечели света, бягайки със специални протези. Максималният размер е до 15 години, но според експерти Писториъс ще остане "на топло" най-много между 7 и 10 години.

Оскар е осъден и по обвинение за непредизвикана стрелба с пистолет в ресторант - месеци преди убийството. Но оправдан, че натискал спусъка, шофирайки кабриолет в друг случай. Спортистът избегна най-тежкото наказание вчера, когато бе оправдан по най-тежкото обвинение от прокуратурата - предумишлено убийство на модела Стеенкамп.

Съдията обяви, че липсват достатъчно доказателства за умисъл. Защитата се базираше на версията, че Писториъс помислил любимата си за крадец, скрит в тоалетната. Уплашил се и открил огън, като в същото време не забелязал, че тя не лежи в леглото до него.

Очаквайте още подробности!