Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес, че вижда възможност за одобряване на искането на Лондон за удължаване на срока до оттеглянето на Великобритания от ЕС, предаде БТА.
Той съобщи, че е разговарял с британския премиер Тереза Мей. По думите му има възможност държавните и правителствените ръководители от ЕС да подкрепят кратка отсрочка, но при условие, че тя бъде гласувана и от британския парламент. Остава открит въпросът за продължителността, уточни Туск.
Според него заявеният от Лондон срок 30 юни поставя политически и правни въпроси.

"Засега не предвиждам извънредно заседание на Европейския съвет по този въпрос. Ако държавните и правителствените ръководители на ЕС одобрят препоръката ми и при положителено гласуване от британския парламент, може да приключим въпроса за отлагането с писмена процедура. Не бих се поколебал да свикам и извънредно заседание на Европейския съвет следващата седмица", добави той.

Втората молба в полученото днес в Брюксел писмо от Мей за одобряване на постигнатото в Страсбург споразумение между Великобритания и Европейската комисия с допълнителни пояснения към постигнатото споразумение, може да бъде одобрено от ЕС и не създава опасност, каза още Туск.

"Макар надеждата да е бледа и нарастващата умора да е оправдана, не може да се откажем до последния миг от търсенето на положителен изход, без предоговаряне на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон", посочи Туск.

Той призова за проява на търпение и добра воля.

"Убеден съм, че търпението и добронамереността няма да ни липсват в тази най-критична точка", добави той. 

 

Европа реагира на молбата на Мей

 

Испанският министър на външните работи Жозеп Борел заяви днес, че постигането на споразумение в рамките на ЕС за това срокът за Брекзит да бъде продължен може да стане факт единствено следващата седмица, тоест точно преди датата 29 март, когато е планирано Великобритания да напусне съюза, предаде Ройтерс.

"Знаете, че в Европа винаги постигаме решение в последната минута", каза Борел пред агенцията. Той добави, че "следващата седмица ще има още един повод да бъде взето окончателното решение".

По думите на Борел какво ще стане в крайна сметка зависи от това какво ще каже британският премиер Тереза Мей на срещата на върха на ЕС утре.

"Може би утрешният ден няма да бъде достатъчен и трябва да прескочим до непосредствено преди крайния срок", каза той.

Франция заяви, че Европейският съюз не може да одобри автоматично отлагане на Брекзит, както пожела по-рано днес британският премиер Тереза Мей, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 
"Позицията на Франция е много проста - британският премиер трябва да ни обясни колко дълго и за какво иска отлагане и да ни предостави гаранции", каза говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво. Той предупреди, че "отлагането обаче не е нито автоматично, нито сигурно".
Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пък заяви, че Париж ще се противопостави на отлагането на Брекзит, поискано от Тереза Мей, ако то не е оправдано от една "надеждна стратегия", предаде Франс прес.
"Ситуация, в която госпожа Мей не е в състояние да представи на Европейския съвет достатъчни гаранции за надеждностна на нейната стратегия, ще доведе до това да се отхвърли искането за удължаване на преговорния период и да се предпочете излизане от ЕС без сделка", подчерта Льо Дриан пред френските депутати.
Германия приветства искането на Великобритания за отсрочка, предаде ТАСС, като цитира правителствения говорител Щефен Зайберт. По думите му на срещата на върха на ЕС утре този въпрос ще бъде обсъден подробно. Той обаче не прогнозира дали тогава ще има конкретен резултат.
Чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че неговата страна ще подкрепи искането на Великобритания за отсрочване на датата за излизане от ЕС, предаде Асошиейтед прес.
Пред депутати в парламента Бабиш заявил, че Брекзит без сделка ще бъде най-лошият възможен изход и че най-доброто решение би било организирането на втори референдум във Великобритания, резултатът от който да остави страната в ЕС. Бабиш е заявил още, че гласоподавателите на референдума за Брекзит преди три години са били повлияни от "дезинформация".

Борел заяви това малко преди Мей да поиска днес тримесечно отлагане Брекзит, след като не успя да прокара ратифицирането на споразумението си с ЕС в британския парламент.
Испания е "готова да даде повече време" на Великобритания, каза испанският външен министър. Той отбеляза също, че Мадрид ще търси всякакви възможности да бъде избегнат Брекзит без сделка.

"Честно казано, ще бъде много разочароващо да не успеем да постигнем (споразумение)", заяви той.