Тази вечер с десет мача започват квалификациите за Евро 2020 по футбол. Двубоите на България са в петък и понеделник - съответно срещу Черна гора (в София) и Косово. Няма спор, че времето за начало на пресявки за голямо първенство е необичайно.

Обикновено това става през септември. С въвеждането на турнира Лига на нациите обаче всичко се промени. Двете надпревари имат пресечна точка, а пътят към Европейското е съкратен - започва сега и приключва след година.

Моментът сега е интересен, защото вниманието е насочено към приключването на вътрешните първенства. Остават два месеца, а решителните битки в някои шампионати предстоят. Има доста контузени, краката са натежали, но залогът остава голям - класиране на Евро 2020.

Вижте най-важното, което трябва да знаем за квалификациите, регламента, шансовете на България и съперниците.

Как ще протече битката за Евро 2020?

Финалите догодина ще преминат не в една или две страни, както досега, а в 12 и в също толкова на брой градове. Най-близките дестинации до България са Букурещ и Будапеща. Това означава, че няма домакин, който да печели участие по право - без да се състезава. 

В надпреварата се впускат всичките 55 държави, членуващи в УЕФА. Те са разпределени в 10 групи. Победителите и техните подгласници (вторите) се класират директно на Евро 2020. Това прави 20 финалиста. Няма баражи и съпоставяне на актива на отбори от различни групи. Дотук е лесно.

Останалите четири тима ще бъдат излъчени от Лигата на нациите. Това ще стане през март догодина - след края на евроквалификациите. Ако даден отбор е взел квота от пресявките, а същевременно е сред победителите в групите на четирите дивизии на другия турнир, той освобождавва място за тим с по-ниско класиране.

Да речем, че Сърбия и Норвегия намерят място на Евро 2020 от квалификациите. Те спечелиха групите си в дивизия С на Лигата. Няма да участват обаче в плейофите догодина. Класиране на Норвегия, например, ще означава, че България ще получи шанс, ако междувременно тимът ни не е първи или втори в група А на квалификациите.

Припомняме, че дивизиите в Лигата на нациите са четири. Всяка трябва да излъчи по един финалист. Националите ни заеха второто място в гр. 3 на дивизия С (третото ниво).

Как Англия може да ни помогне

Тимът на Англия, с който сме в гр. А на квалификациите, е финалист в първия турнир Лига на нациите. На 6 юни "трите лъва" излизат срещу Холандия във втория полуфинал. В първия съперници са домакинът Португалия и Швейцария - ден по-рано. Финалът е на 9 юни.

Победителят автоматически си осигурява място на Европейското. Ако това са британците, те може и да не са толкова мотивирани до края на квалификациите. Ще паднат много сметки обаче, ако и четирите отбора от финалите на ЛН в Португалия са попаднали на първенството от пресявките.

Може ли България да се класира от квалификациите?

Първият ни тим е в група А заедно с Англия, Чехия, Черна гора и Косово. След доброто представяне в Лигата на нациите сега цари оптимизъм. Най-добре е обаче да караме по старото футболно клише "мач за мач".

Класата на българския отбор остава ниска. Двубоите се печелят на мускули, а когато все пак трябва да се добави индивидуално качество, за да се наклонят везните срещу по-силен противник се вижда, че такова просто няма.

Англия е абсолютен фаворит. Напоследък островитяните печелят квалификации много лесно и убедително. Чехия има по-силен отбор от нашия. Онзи ден съставеният предимно с чехи тим на "Славия" (Прага) елиминира "Севиля" и е на четвъртфинал в Лига Европа. Направи го с игра и характер. Местното първенство е по-силно.

Със състава на Черна гора сме равностойни, а Косово е способен да изненада. Нека при това положение оптимизмът да е в разумни граници, а не да ни създава излишни илюзии.

Вижте всички групи на евроквалификациите: 

Група А

Англия, Чехия, България, Черна гора, Косово

Група В

Португалия, Украйна, Сърбия, Литва, Люксембург

Група С

Холандия, Германия, Северна Ирландия, Естония, Беларус

Група D

Швейцария, Дания, Ейре, Грузия, Гибралтар

Група Е

Хърватия, Уелс, Словакия, Унгария, Азербайджан

Група F

Испания, Швеция, Норвегия, Румъния, Фарьорски о-ви, Малта

Група G

Полша, Австрия, Израел, Словения, Македония, Латвия

Група H

Франция, Исландия, Турция, Албания, Молдова, Андора

Група I

Белгия, Русия, Шотландия, Кипър, Казахстан, Сан Марино

Група J

Италия, Босна и Херцеговина, Финландия, Гърция, Армения, Лихтенщайн