Скучният иначе пленарен ден в четвъртък бе белязан от историите около апартаментите във властта и най-вече сделката на председателя на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов с "Артекс".

Става дума за замяната на два от апартаментите му в столичния квартал "Изток" с нов от 240 к.в. м и със собствен асансьор в сграда "Летера" на строителната фирма, която спечели приза "Сграда на годината" на 2017 г. Цветанов твърди, че е доплатил за сделката. 

Оказа се, че с апартаменти от "Артекс" на други адреси в същия квартал са се сдобили още правосъдният министър Цецка Цачева и шефът на Комисията по култура в НС Вежди Рашидов. 

"Не се вглеждайте в битовизми и апартаменти - важното е, че Цветан Цветанов в дипломацията върши голяма работа.

Такава дипломация, такъв висш пилотаж...Това с партия „Воля“, това със СДС - Румен Христов. Все едно виждам на Кисинджър 70-те години в Китай совалките“, заяви председателят на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Сидеров обясни как не е достатъчно компетентен по темата с апартаментите, защото живее под наем. Но "малкият расте", добави той, имайки предвид сина си. Лидерът на "Атака" каза, че ще попита колегата си от ГЕРБ непременно за апартаментите, когато остане време от дипломация. 

„Веднага щом остане свободен, ще го питам как да си купя и аз евтин апартамент, тъй като до момента продължавам да живея под наем, а малкият расте. Трябва някакво жилище да му взема. Той е заменил апартаменти“, допълни Сидеров - „Там трябва да умееш да хванеш вълната, точния момент. Изпуснеш ли го, губиш.“

По думите му, ако Цветанов се заеме да е брокер на недвижими имоти, "няма да остане гладен". 

„Стабилността на коалицията я крепим всеки ден. Всеки ден с нашите крехки ръце. Надявам се да не се срути коалицията. Виждате, че БСП не са готови да управляват. Ако бяха готови, да кажем: „Заповядайте, поемайте властта, започвайте да управлявате“. Не са готови - значи трябва да поддържаме стабилността на коалицията, докато се появи такава сила“, каза още Сидеров в коментар за политическата обстановка и работата на Народното събрание в условия на бойкот от левицата. 

Историята със своята сделка за апартамент коментира и Вежди Рашидов в кулоарите на парламента:

„900 евро за квадрат не са непазарна цена, проверете”, заяви той. Той повтори тезата си от предния ден, която гласеше, че "договарянето на 860 евро на квадрат никак не е малко за сделка във фаза чертеж и основи."

От БСП в парламента нямаше как да се включат в задочните дискусии по темата, но Изпълнителното бюро излезе с позиция, макар че още вчера от левицата призоваха историите с апартаментите да се проверят от институциите. Днес призивът е към премиера Бойко Борисов, който "мълчи":

Прокуратурата и органите се сезираха по въпроса. Но Бойко Борисов мълчи. Преди време пред актива на ГЕРБ министър-председателят заяви: „Трябва да ви светне червена лампичка, иначе аз ще ви светна синята”. Лампите светнаха за Цветанов. Настояваме Борисов да наруши мълчанието си и да изпълни заканата си, че няма да търпи дори съмнения за корупция около себе си.

Според левицата самият факт, че "в една и съща фирма, при преференциални условия, пазаруват Цветанов, Цачева, Рашидов и други близки на ГЕРБ, е достатъчно показателен за системата на властта. Тя покровителства определени фирми и получава подаръци срещу това". 

"Едва ли това, че някой си е купил жилище, ще разклати правителството", каза пък депутатът от ДПС Хамид Хамид по темата "апартаменти" - „Има си органи да проверят, има си декларации. Нямам коментар“, каза Хамид.