Повече от 1 000 000 британци са се подписали на петиция, чиято цел е да убеди правителството да не изважда Великобритания от ЕС, предаде английският в. "Ивнинг Стандарт". 

Множество граждани вкупом се присъединиха към петицията след обръщението на премиерката миналата вечер, което провокира критики от всички посоки заради нежеланието на Мей да поеме отговорност за хаоса по времето на преговорите.

Бариерата от 100 000 подписа бе бързо прескочена - така "римейнърите" задължиха парламента да я обсъди. Фразата "отмени член 50" се превърна в слоган на кампанията в "Туитър".

Повече от 300 000 души се бяха подписали преди полунощ в сряда, като в ранните часове на деня нови 100 000 римейнъри се бяха присъединили. За минути се подписват стотици, сайтът дори блокира многократно заради тежкия трафик.

В петицията се чете:

"Правителството многократно отправя твърденията, че напускането на ЕС е "волята на народа". Ние трябва да сложим точката на това твърдение, като докажем силата на обществената подкрепа за оставането в ЕС. Народен вот може и да не се състои - така че гласувайте сега".

Тереза Мей поиска напускането на ЕС да бъде отложено до 30 юни и заплаши да си подаде оставката, ако Камарата на общините настоява за по-дълга отсрочка.

След това председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ЕС ще позволи "кратко удължаване", но само ако Уестминстър подкрепи сделката на Мей на третото глаусване, което ще се състои през следващата седмица.

Тази вечер премиерката ще посети срещата на Европейския съвет в Брюксел, където ще се опита да убеди Съюзът да позволи тримесечно удължаване на член 50. Ако предложението ѝ бъде прието от останалите 27 държави членки, Великобритания ще напусне Съюза на 30 юни.