Международната полицейска организация Интерпол вече на търси с червена бюлетина Антоанета и Радосвета Василеви - съответно съпруга и дъщеря на живеещия в Белград бивш банкер Цветан Василев.

Това става ясно от справка в сайта на Интерпол, а новината първо съобщи близкият до Василев сайт "Фрогнюз", който цитира съобщение на самия бизнесмен.

"Прокурорските злоупотреби с право и системни нарушения на човешките права вече не само са известни на международната общност, но и наредиха България като нарушител на Правилника на Интерпол до страни като Русия, Казахстан и Турция", пише по повода в блога си подсъдимият бивш собственик на КТБ.

Единствените българки в масива на Интерпол за криминални престъпници (т.нар. "червена бюлетина". Жълтата е за лица, които са в неизвестност поради нещастни случаи или друго), остават Венета Димитрова - издирвана за наркотрафик, и Маринела Арабаджиева, нищо че тя е открита край Барселона. 

Според Василев това е станало след разследване на "Централата на Интерпол", която е "установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление".

Като част от разследването срещу Василев, българската прокуратура през лятото на 2017 г. наложи 72-часово задържане на дъщерята на бизнесмена - точно по тертипа, по който първо издаде европейска заповед за арест и червена бюлетина и за самия него.

Антоанета и Радосвета Василеви са издирвани по искане на българската прокуратура, тъй като са обвинени в разследване за пране на пари, източени от КТБ. Още по-рано жена му бе ефектно разкарвана по следствието пред обективите на камери и фотоапарати по съмнения за пране на пари чрез покупка на вила - семейна съсобственост в Швейцария.

Самата Радосвета Василева е много активна чрез блога и профила си в Туитър, както и канал в YouTube, където поства нелицеприятни неща за прокуратурата.

Пред "Капитал" зам.-главният прокурор Иван Гешев, който наблюдава разследването за КТБ, потвърди информацията за свалянето на двете дами от издирване, като определи решението на международната организация за полицейско сътрудничество като "странно". По думите му прокуратурата е изпратила до ръководството на Интерпол дълга обосновка защо това решение е неправилно и трябва да бъде отменено.

Преди месец разследането за пране на пари срещу Антоанета и Радосвета Василеви е било прехвърлено от Софийската градска прокуратура в Специализираната прокуратура, припомня "Капитал". По това разследване бяха обвинени и задържани някои от свидетелите по основното дело за КТБ, включително и адвокати на бившия банкер. Тезата на прокуратурата е, че обвиняемите са се разпоредили със средства, за които са знаели, че са обект на престъпление, тъй като са били присвоени от банката.

Такова обвинение - малко преди да бъде номинирана за водач на евролистата на БСП, получи и депутатката Елена Йончева.

Според процедурните правила на Интерпол жалбите срещу бюлетини се подават пред Комисията за контрол на информацията към институцията, която е независим орган и може да преразглежда решения за издаване на бюлетини и да взима решение за тяхното анулиране, пише "Капитал". Според докладите на Комисията това най-често става в случаите, когато е била нарушена процедурата за тяхното издаване, не са били налице основанията за това или е налице политическо преследване.

Най-много жалби през 2017 г. за неоснователно поискано издирване са постъпили срещу Русия, Украйна и Китай.