„Тъжно ми е, че в ден, в който даваме 53 милиона лева за великденски надбавки, всичко това потъва, заминава. Много ми е тъжно и гадно, защото обяснения има.“

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Брюксел сагата с апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов. Борисов пристигна за участие в Европейския съвет.

Часове преди Съвета министър-председателят нападна „червената буржоазия“, че по време на комунизма е живеела в най-хубавите квартали на София. Това стана при откриването на бюста на Атанас Буров в Европарламента.

„Говорих с Цветанов по телефона, той отива утре в Америка. В сряда се връща, аз си идвам утре. И ще говорим пак. Никак не ми е приятна тази тема. Според тях във всички случаи е законно. Ще изчакам прокуратурата и КПКОНПИ да се произнесат“, каза Борисов.

След което нападна опозицията:

„Виждам, едни лидери на партии вземат за по 200 лева квадрата, други за по 1200 и са виновни. Трябва да се изправя срещу моите колеги от ГЕРБ, които ми казват: При всеки случай ти жертваш, режеш глави и махаш. Докато нашите политически опоненти застават вкупом и казват: Ние подкрепяме виновни.

Единият взел или му дали 1 милион от КТБ. На друг – Вежди Рашидов, му откраднали 1 милион от КТБ. И ги слагат на една плоскост. Ама не е все едно да загубиш 1 милион и да получиш 1 милион.“

Борисов обеща много внимателно да проследи сделките за жилищата, дори да има само нарушение, а не престъпление.

„Дори само нарушение да има... Внимателно ще проследя тези сделки, мога да ви уверя. Защото решенията в случая са много тежки. При това в много кратко време преди изборите. Винаги в ГЕРБ сме взимали верните решения и това, че другите са маскари, нас не ни оправдава..."

След което допълни, че „там“ е нещо напълно нормално да вземеш апартамент или предприятие. Под „там“ премиерът явно визираше БСП.

„Дори вие самите (очевидно журналистите – б.р.) не отивате да ги питате, защото сте свикнали на всякакви корупционни схеми през десетилетията. И защото сме се нагледали на всичко, което са правили. Въпросът е ГЕРБ прави ли така. Това е морален въпрос, не е въпросът дали всичко това е вярно“, изтъкна Борисов.

„Грипен“, F-16 и жилище на шпакловка

Според Бойко Борисов атаката била много добре планирана. И трябвало да се види откъде тръгва. (Разследването за апартаментите на Цветанов, а след това на Цецка Цачева, Вежди Рашидов и т.н. е на "Свободна Европа" и "Антикорупционния фонд" - .б.р.)

Премиерът се пренесе към спора за самолетите „Грипен“ и F-16:

„Внимателно слушах секретаря на президента, независимо, че някои ще кажат, че е на по-ниско ниво. Той казва някои неща, които президентът не би искал да каже. Казва, че ГЕРБ били за грипените. А пък те били за F-16, но тръгнали да купуват грипени, защото ГЕРБ така искали.“

От бойните самолети Борисов се върна отново към Цветанов и заяви, че сега той трябва да си направи изводи откъде е дошла тази атака по това време:

„Можеше да дойде след изборите, можеше по-рано. Но това пак не ни оправдава. Като се видим, ще водим разговор не на тема дали е законно или не. Предполагам, че би трябвало да е законно. Не са деца, имат глави на раменете. Просто ми е мъчно, че толкова добри неща направихме и цялата енергия, цялата гадост, която в момента ни удря, е за нещо толкова битово, елементарно, гадно и ненужно. При положение, че имаш в по-хубавата част на квартала два луксозни апартамента, за които си ял бой и си ги доказал, след като по време на мандата на БСП е минала проверка. И кое наложи да го направим точно сега? Той обясни, че е заменил два обзаведени за един на шпакловка, разликата я е доплатил на хиляда и кусур евро.“