Селекционерът на националите Петър Хубчев демонстрира типичния си реализъм по време на последната си пресконференция преди първия мач от квалификациите за Евро 2020 - срещу Черна гора в петък от 19 часа на ст. "Васил Левски". В понеделник пък селекцията ни гостува на Косово.

В квалификации, в които има отбори с изравнени възможности, всяка една точка или гол могат да се окажат решителни накрая, заяви той. 

А малко преди брифинга стана ясно, че вратарят Пламен Илиев е получил контузия и ще пропусне срещите с Черна гора и Косово. Така най-вероятно като титулярен вратар ще се завърне Николай Михайлов, а резерва ще е Димитър Евтимов, който пази на нискоразреден тим в Англия.

Ден по-рано от сметките на треньора отпадна и крилото на "Каляри" Кирил Десподов.

“Не съм доволен от физическото състояние на играчите, но ние няма как да правим нещо добро тук. Има хора, които се намират в добра форма физически, но има и хора, в които виждам нещо различно. За 3-4 дни обаче няма как да работим за физически качества. Не мога да кажа кога е станала контузията на Пламен Илиев, трудно ще намерите отбор от 24 човека, в който няма оплаквания или болежки. За съжаление 4-5 футболисти дойдоха с оплаквания, къде по-сериозни, къде по-малко. Но аз съм благодарен на момчетата, едно от водещите качества е точно това - че те са готови да дадат всичко и да минат определена граница за отбора”, коментира Хубчев.

С последното специалистът искаше да каже, че избраниците му са способни да надскочат възможностите си.

“Всяка контузия обърква плановете, разбира се, че и контузията на Пламен. Но затова сме толкова хора, това би трябвало повече да ни мотивира, отколкото да ни разочарова. Аз разчитам на отбора, за мен е важен отборът, а не отделните играчи”, допълни той.

Утрешният ни съперник ще бъде без двама от основните си футболисти - нападателя Стеван Йоветич и централния защитник Стефан Савич.

“Липсата на Савич и Йоветич не ме успокоява. В мачовете, които гледахме на противника, те двамата не играеха поради различни причини и въпреки всичко отборът е много сериозен. Почти всички треньори в групата са на мнение, че освен Англия, всички останали имат равни шансове. И аз се присъединявам към това мнение. Не съм мислил върху това колко точки ще вземем от тези два мача - 6, 4, 3 или нула”, каза още селекционерът.

Капитанът на тима Ивелин Попов каза, че той и съотборниците му трябва да заложат на основната си сила - задружна отборна игра:

“Засега при всичките ни победи и добри мачове, формулата е една - себераздаване, да сме колектив като един юмрук. Това трябва да се запази и да го усъвършенстваме, за да побеждаваме повече. Не смятам, че това е последният ми шанс да участвам на голямо първенство, не съм на 65 години.”