Европейският съюз е подготвен за всички сценарии на развитие на ситуацията около "Брекзит", но се надява за организиран изход на Великобритания от ЕС, каза германската канцлерка Ангела Меркел след приключването на първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Това беше честна и важна дискусия и ние сме подготвени за всички сценарии", каза тя, цитирана от ТАСС. Каквито и варианти да има, "те трябва да бъдат приемливи за хората в Европа", подчерта Меркел. "Искахме да подкрепим (премиерката) Тереза Мей в нейния стремеж, и мисля, че показахме това", добави канцлерката. 

Меркел и Макрон се разцелуваха като стари приятели.

"Сега, разбира се, ще следим как ще върви търсенето на решение в британския парламент", отбеляза Меркел.

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе по-рязък.

"Британските политици са неспособни да въплътят онова, които народът иска от тях. Народът гласува за Брекзит, а сега имаме ситуация, при която британският парламент казва, че няма да гласува за споразумение, по което се водиха преговори две години, и ще гласува против всеки (вариант за излизане от ЕС) без споразумение. . . Това е истинска политическа и демократическа криза", посочи Макрон.

Това е "британска криза" и европейците "не трябва да се оказват блокирани в такава ситуация", подчерта френският президент.

Сега британците трябва да отстранят неяснотите, които сами създадоха. При нас такива няма. Ние им дадохме ясни дати", каза той. 

"Ние изместихме датата (за Брекзит) от 29 март на 12 април. Защото това е крайният срок, когато британците могат да пристъпят към организация на изборите за Европейския парламент. А датата 22 май беше избрана, за да не остане никаква недоизказаност и никакъв риск за евроизборите, които ще се проведат на 23-26 май", обясни Макрон, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че е одобрил продължаването на преговорите с Лондон, защото смята за важно "максимално да се помогне на премиерката Тереза Мей да спечели евентуалното трето гласуване" на проекта за споразумение с ЕС. Според него току-що завършилата среща на лидерите на ЕС е позволила да се избегне провеждането на кризисен съмит следващата седмица, който "би преминал в по-лоши условия" и би могъл само да потвърди, че крайният срок остава 29 март, предава БТА.