История от улица "Латинка"

Като каза Бай Бойко за апартаментите на комунистите (онези, старите, не новите от ГЕРБ), та се сетих за една история за улица "Латинка" ли, "Незабравка" ли... (двете са съвсем наблизо в престижния кв. "Изток", б.р.).

Много, много отдавна, преди близо 40 години с баба ми всяка седмица взимахме трамвай 19 и отивахме до СъвеЦкото посолство, после само една пряка пеш покрай назъбената му бетонна ограда, та на гости в "кака Кичка", която тогава беше къде 90 и не можеше да излиза от къщи. Имаше една много забавна за мен голяма лупа, с която четеше вестници.

Кака Кичка беше дъновистка. И през 1924 година някъде, баба ми Лалка, а по паспорт Радка (тогава на 14), взела сам-самичка влака от румънския тогава Добрич и пристигнала в София, където се цанила за шивачка. Живяла при семейството на кака Кичка, дъновисти, в "Квартала на Дъновистите", докато се омъжила. Дядо ми я изпращал вечер през гората, а тя се притеснявала, "щото той ги сменяше сряда и петък", но това е друга история.

[[nid:80941]]

Та кака Кичка живееше в едно малко, китно блокче с охрана и морава отпред. И все се оплакваше от Огнян Дойнов, който живееше в останалата част от блокчето, освен нейния партерен апартамент (който делеше със семейството на сина си и внуци). Тогава името не ми говореше, разбира се, нищо.

Та, на леля Кичка, както и на повечето дъновисти, им бяха взели къщите, съборили ги, построили блокове за Политбюро и ЦК. И ако са късметлии - дали им по едно апартаментче. А другарите от БКП (тогавашното, не ГЕРБ) "получили" по един-два-три апартамента в близост до Посолството.

Та, Бай Бойко, вълкът козината си мени, но манталитета (и квартала) - не. Запомни едно - Комунистите Тьи не са по-добри от комунистите им. Но дъновистите ти са много по-скапани от кака Кичка. И спешно им е време да си ходят, ако ти искаш да стоиш. Иначе ще си ходите заедно и ще докарате онези, старите комунисти.

---

Бел. ред.: Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.