Американският президент Доналд Тръмп се обяви вчера за това Съединените щати да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Израел превзе стратегически важното плато от Сирия по време на Шестдневната война през юни 1967 г. и го анексира през 1981 година. Израелският контрол над тази територия не е признат от международната общност.

"След 52 години е време Съединените щати са признаят пълния суверенитет на Израел над Голанските възвишения, които са от критично стратегическо значение и важни за сигурността на Държавата Израел и Регионалната Стабилност!", написа в Туитър Тръмп.

Сирийското външно министерство осъди и нарече "безотговорно" изявлението на Тръмп предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Американската позиция за окупираната част от сирийските Голански възвишения ясно отразява факта, че САЩ пренебрегват международните норми и очевидно нарушават международното право", цитира Франс прес изявление на източник от министерството в Дамаск пред официалната сирийска агенция САНА.

Според сирийската дипломация позицията на САЩ открито нарушава резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 1981 г., признала за лишена от юридическа сила извършената от Израел анексия на сирийските територии, завзети през войната от 1967 г.

"Сирийската нация е изпълнена с още по-голяма решимост да освободи този скъпоценен къс от сирийската национална територия с всички достъпни средства", се казва в изявлението на външното министерство в Дамаск, цитирано от Ройтерс.

Намерението на Тръмп ще увеличи насилието в Близкия изток, заяви днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

"Териториалната цялост на държавите е основополагащ принцип на международното право. Опитите на САЩ да оправдаят действията на Израел, които противоречат на международното право, ще доведат единствено до увеличаване на насилието и на човешкото страдание в региона", написа в Чавушоглу в Туитър.

Турският външен министър добави, че страната му "подкрепя териториалната цялост на Сирия". 

Германия, Франция и арабски държави също отхвърлиха днес призива на  Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Голанските възвишения са сирийска територия, окупирана от Израел, заяви говорителката на германското правителство Улрике Демер.

"Ако ще се променят държавни граници, това трябва да се случи по мирен път между замесените страни", отбеляза тя.

Франция не признава израелската анексия на Голанските възвишения, заяви днес френското външно министерство.

"Голанските възвишения са територия, окупирана от Израел през 1967 г. Франция не признава израелската анексия от 1981 г. Признаването на Голанските възвишения за израелска територия би било нарушение на международното право", посочва министерството в изявление.

Египет също заяви, че Голанските възвишения принадлежат на Сирия. 
Съветът за сътрудничество на арабските държави от Залива изрази съжаление във връзка с изказването на Тръмп.