Четирисет и пет часа се предвижда да продължи пренасянето на наземните съоръжения от летище "Ататюрк" на новото летище "Истанбул". От генералната дирекция на турската въздухоплавателна компания "Търкиш еърлайнс" съобщиха, че пренасянето ще започне на 5 април в 3.00 часа и ще приключи на 7 април в 24.00 часа (местно време). Целият процес ще продължи 45 часа.

След 2 ч. на 6 април ще бъдат прекратени пътническите полети от летище "Ататюрк". Предвижда се преди това, до 3 април, да бъдат пренесени 26 на сто от съоръженията от досегашния аеропорт.

Над 5000 служители ще бъдат ангажирани в транспортирането на съоръженията, което ще се извърши по околовръстния път "Басън експрес". Определени са и алтернативни маршрути. Спасителни екипи ще бъдат разположени по маршрутите.

Общото тегло на съоръженията, които ще бъдат транспортирани, е 47 300 тона.

От "Търкиш еърлайнс" съобщиха детайлите във връзка с полетите. Летище "Ататюрк" ще приема полети до 2.00 часа на 6 април. Между 2 и 14 часа на същата дата ще бъдат спрени всички полети, както на летище "Ататюрк", така и на летище "Истанбул".

След 12-часовото прекъсване, в 14 часа ще бъде извършен първият полет на "Търкиш еърлайнс" от новото летище "Истанбул". След този час от "Ататюрк" вече няма да се изпълняват никакви граждански полети.

След 6 април досегашното летище се предвижда да се използва единствено за частни карго полети, за въздушни таксита, за ремонт и поддръжка на машините, за полети на държавни самолети и по други специални случаи, пише БТА.