На няколко мозъчни операции се налага да се подложи актрисата Емилия Кларк, за да се справи с две животозастрашаващи аневризми. Преживяванията си тя разказва за „Ню Йоркър“ и съобщава за началото на своя благотворителна кампания SameYou в помощ на хора, които имат нужда от рехабилитация и възстановяване след мозъчни операции.

Кларк добива световна популярност с ролята си на Денерис Таргариен в „Игра на тронове“ още в първия сезон на сериала, но „тъкмо когато всички мои детски мечти се бяха осъществили, замалко да загубя разсъдъка си и след това живота си“.

Актрисата преживява три мозъчни операции, а за едната от тях се налага черепът ѝ да бъде отворен. Това довело до „ужасно безпокойство“ и паник атаки. Кларк мислела, че ще загуби живота си, но днес твърди, че се е възстановила напълно.

Родом от Оксфорд, Емилия Кларк получава първата си голяма роля като актриса – на млада принцеса от знатен род, продадена от брат си за съпруга на „мускулест военачалник на дотраките на име хал Дрого“, както тя сама описва персонажа си в „Ню Йоркър“. С времето героинята ѝ се превръща във „властна и хладнокръвна личност“.

„И все пак в седмиците, след които бяхме свършили снимките по първия сезон, въпреки надигащото се вълнение на публичната кампания и премиерата на сериала, аз не се чувствах като завоевател – признава Кларк.– Бях ужасена от вниманието, ужасена от кинобизнеса, който едва разбирах, ужасена от опитите си да оправдая надеждите, които създателите на „Троновете“ имаха спрямо мен. Чувствах се изложена на показ.“

Годината е 2011-а, когато Кларк разбира за първата си аневризма, след като губи съзнание по време на тренировки във фитнеса и е оперирана по спешност. След „пронизваща, стягаща болка“ в главата, лекарите я диагностицират със субарахноидален кръвоизлив. 1/3 от хората с подобна диагноза умират..

Налага се незабавна хирургическа намеса, но след операцията Кларк получава т. нар. афазия – загуба или увреждане на способността да се възпроизвежда говор и/или да се разбира чужда реч, вследствие на тежки мозъчни увреждания в езиковите центрове на мозъка.

„Бях по средата на моя много зает живот – нямах време за мозъчни операции. В най-лошите моменти молех медицинския персонал да ме остави да умра“, споделя актрисата.

След седмица, прекарана в интензивното отделение, афазията изчезва и месец след като е приета в болницата и няколко седмици преди да се върне на снимачната площадка на „Троновете“, Кларк е изписана. С уговорката, че трябва да се подлага често на изследване със скенер, тъй като от другата страна на мозъка ѝ е забелязана втора, по-малка аневризма. Която, лекарите обясняват, че трябва да бъде постоянно наблюдавана. 

Работата по втория сезон на "Игра на троновете" започва, но „често бях толкова замаяна и слаба, че мислех, че ще умра“.

През 2013-а, докато е в Ню Йорк за участие в театрален спектакъл, Кларк отива да си направи контролен скенер и лекарите ѝ казват, че втората аневризма е увеличила двойно размера си и актрисата трябва веднага да бъде оперирана като обещават, че този път интервенцият ще трае кратко и възстановяването няма да бъде тежко. Но това не се случва. Операцията се оказва неуспешна, когато тя се събужда, ѝ съобщават, че има кръвозлив и се налага при следващата да отворят черепа ѝ.

„Изглеждах все едно бях преживяла по-ужасна война, каквато Денерис никога не е водила. Излязох от операционната зала с дренаж, висящ от главата ми. Части от черепа ми бяха заменени с титан – разказва актрисата. – Днес вече не може да видите белега, който се спуска от скалпа до ухото ми, но в началото не знаех, че няма да се вижда. И най-вече постоянно се безпокоях, че ще загубя осезанието си или някои от когнитивните си способности. Ще бъде ли засегната концентрацията ми? Паметта? Периферното зрение? Сега казвам на хората, че това от което ме лиши заболяването, е добрият ми вкус за мъже. Но, разбира се, тогава въобще не ми беше смешно.“

За състоянието си тя съобщава само на шефовете си от „Троновете“. И все пак новината стига до медиите и когато ѝ задават въпрос за здравословното ѝ състояние, тя отрича да има проблем.

В „Ню Йоркър“ тя говори за пръв път за случилото се, споделя, че е напълно възстановена и днес „освен на работата си, се отдава на благотворителната си кампания“.

Когато преминава през тежките мозъчни операции Емилия Кларк е само на 24 години.

"Площад Славейков"