Северна Корея изтегли днес персонала си от бюрото за връзка с Южна Корея, предаде Би Би Си. То бе отворено през септември 2018 г. и символизираше затоплянето в отношенията между двете държави.

Южна Корея е била уведомена днес, че представителите на северната ѝ съседка ще освободят офиса по-късно през деня "по указания отгоре", заяви южнокорейската заместник-министърка на обединението Чун Хе-сон, цитирана от "Франс прес".

Бюрото, което се намира в севернокорейския пограничен град Кесон, позволяваше на официалните представители на двете държави да комуникират ежедневно за първи път от Корейската война (1950-1953 г.) насам. По всяко едно време в него бяха разположени поне по 20 представители от всяка страна.

След като бе открито, южнокорейски министър заяви, че то ще позволи директното обсъждане на всеки въпрос "24 часа в денонощието, 365 дни в годината".

Преди това Сеул и Пхенян комуникираха чрез факс или специални телефонни линии, които често бяха прекъсвани, когато отношенията се влошаваха.

Южнокорейският президент Мун Дже Ин се надяваше, че напредъкът в отношенията между двете държави ще се съхрани дори и при лошо развитие на преговорите между Тръмп и Ким.

В този момент тази надежда изглежда илюзорна. Мун разчиташе на уменията си като опитен медиатор, за да се опита да възстанови комуникацията между Вашингтон и Пхенян. Но сега изглежда все по-вероятно, че КНДР не държи да общува със Сеул.

Северна Корея най-вероятно се пита - каква е ползата от разговорите с Южна Корея?

Преди срещата между Тръмп и Ким в Ханой двете страни обсъждаха начините да развият икономическите си връзки. Сеул се надяваше, че ще успее да въздейства над Тръмп да ограничи американските санкции над Северна Корея, но след категоричния отказ на Вашингтон КНДР прецени, че Южна Корея е зависима от волята на САЩ. 

След неуспеха на втората среща между Тръмп и Ким във Виетнам Пхенян предприе серия от мерки, с които подчерта, че пътят на мирните преговори не е единствен. Сателитни снимки показаха, че КНДР е започнала да възстановява една от ключовите си ракетни площадки.

Новината за оттеглянето на севернокорейския персонал ще подложи на изпитание търпението на южнокорейците. Те наблюдаваха как миналата година на историческата среща между Ким и Мун Дже Ин двамата лидери взаимно пресякоха границата по 38 паралел, която разделя Кореите от 1953 г.

За кратък период от време повярваха, че 70 години след разделянето на двете държави времената са се променили. 

Северна Корея обаче постепенно започва да отстъпва от обещанията си и за мнозина идеята за дълготраен мир вече изглежда все по-наивна.

След провала на срещата между Тръмп и Ким във Виетнам Пхенян предупреди, че е много вероятно да възстанови тестовете на ракети и ядрено оръжие.

Севернокорейската заместник-министърка на външните работи Чо Сон Гюл заяви през този месец, че Вашингтон е пропуснал "златна възможност" на тази среща.

Тогава Тръмп заяви, че Ким е настоявал за премахването на всички санкции, което бе недопустимо за САЩ. Чо отрече твърденията на американския президент и отбеляза, че Пхенян е настоявал за вдигането на пет ключови икономически санкции.

Въпреки възраждащата се враждебност Вашингтон настоява, че дипломацията е все още "жива".