Със 115 гласа „за“ парламентът единодушно избра Радослав Миленков за подуправител на БНБ, който ще ръководи управление „Банков надзор“ с мандат 6 години. Избор на нов подуправител се наложи след оставката на Димитър Костов на 1 март т. г..

Единственият кандидат за поста беше Миленков, който по време на изслушването си на заседание на Комисията за бюджет и финанси посочи, че основен приоритет в дейността на управление „Банков надзор“ е участието в процеса на ефективното присъединяване на страната към Единния надзорен механизъм. Както и в комисията, така и при гласуването в петък в пленарната зала, въпроси към него нямаше.

Управление „Банков надзор“ ще продължи да се осъществява при прилагане на европейската регулаторна рамка, приложима спрямо кредитните институции с акцент върху последователното прилагане на техническите стандарти и регламенти, обяви Миленков

Кой е новият подуправител на БНБ

През 2012 г. Радослав Миленков поема позицията изпълнителен директор на Общинска банка. Там той влиза месеци след като доминираната от ГЕРБ Столична община си върна контрола над кредитната институция, която дълго време беше де факто владение на миноритарните акционери - група компании, свързвани с Христо Ковачки. А през 2014 г. за месеци е и колега с Владислав Горанов, който при краткото си оттегляне като депутат, докато ГЕРБ е в опозиция, беше изпълнителен директор на банката.

Скоро след като Горанов се завръща в правителството, Миленков оглавява Фонда за гарантиране на влоговете в банките. По голямата част от по-ранната кариера на Миленков минава в Първа инвестиционна банка, където се издига до главен финансов директор и член на борда.

Преди 2012 г. професионалният опит на Радослав Миленков включва различни позиции в областта на банковото дело, одитирането, финансовото моделиране и бюджетиране на финансови институции, инвестиционния мениджмънт, консултантските услуги и др.

Непосредствено преди да стане част от Общинска банка, Радослав Миленков е бил главен изпълнителен директор и прокурист на "Изи Асет Мениджмънт" АД.

Заемал е длъжностите главен финансов директор и член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка АД от 2005 до 2011 година, където е отговарял за управлението на финансите и счетоводството на банката.

Бил е член на Надзорния съвет на Унибанка АД, Скопие, Македония и член на Одитния комитет на Първа инвестиционна банка - Албания АД в Тирана, Албания от 2007 до 2011 година.

Радослав Миленков е завършил Университета за национално и световно стопанство и има магистърска степен по финанси. Има и сертификат за брокер на ценни книжа. Съучредител е на Клуба на финансовите директори в България