Правителството на партията "Бхаратия джаната" в Индия е с големи амбиции - мегапроект за изграждането на десетки милиони тоалетни в цялата страна.

В една от най-многолюдните държави в света практиката да се ходи по нужда на открито или в реки и други водоизточници е широко разпространена, но това е източник на тежки зарази. Сигурността на жените освен това е силно застрашена, когато излизат навън в тъмното, за да се облекчат.

Преди парламентарните избори на 11 април темата става особено актуална, особено в частта какво обещаха управляващите и какво реално беше направено, пише Би Би Си.

Индийският премиер Нарендра Моди твърди, че след въвеждането на програмата "Чиста Индия (Clean India)" от неговото правителство 90 на сто от индийците вече имат достъп до тоалетни, огромно увеличение в сравнение с 40 на сто през 2014 г., когато партията му идва на власт.

Доколко това отговаря на реалността?

Вярно е, че има голямо увеличение на броя на построените тоалетни при сегашното правителство. Но има доказателства, че поради различни причини не всички се използват, а някои и не работят въобще.

Програмата "Чиста Индия" има две части - за селските райони и за градските.

Домакинства с WC

Според данните на правителството към ноември 2018 г. в 96,25 на сто от домовете има тоалетни. През октомври 2014 г. те са били 38,7 на сто.

Но независимо проучване, извършено в селските райони на страната между ноември 2017 г. и март 2018 г., показва, че 77 на сто от селските домакинства имат достъп до тоалетна, а 93,4 на сто от хората, които имат достъп до тоалетна, я използват редовно.

Правителствената мисия на "Чиста Индия" отчита, че 27 щата и една съюзна територия, от общо 36, вече са загърбила практиката от ходене по нужда на открито.

Тоалетни се изграждат, но остава въпросът дали се използват.

Това, че има тоалетна в домакинството, не означава, че тя ще бъде използвана, или че практиката за дефекация на открито ще престане, отбелязва Би Би Си.

Един пример - през 2015 г. Нарендра Моди съобщи, че всички държавни училища вече имат отделни тоалетни за момчетата и за момичетата.

Но според Годишния доклад за състоянието на образованието, публикуван през 2018 г., близо 23 на сто от тези тоалетни не могат да бъдат използвани.

Краят на дефекацията на открито?

През 2018 г. Би Би Си прави проверка на място, след като официално е обявено, че в щата Махараштра е сложен край на откритата дефекация.

Тогава журналистите виждат, че само в едно селище 25 на сто от домакинствата са без тоалетни и ходят на открито.

През октомври 2017 г. Гуджарат също излиза с подобна новина. Но година по-късно  официален одит показва, че 29 на сто от домакинствата са без тоалетни.

Промяна в нагласите?

Важна част от правителствената програма е промяната на обществените нагласи и на навиците на индийците.

Трудно е да се каже доколко от кабинета на Моди са успели в това отношение, отбелязват от Би Би Си.

Местен управник в щата Утар Прадеш наскоро отбеляза:

"Хората вече имат тоалетни, но не ги възприемат като част от домовете им. Често старите хора отказват да ги използват, защото не им били удобни".

Изследване от януари тази години дава картината в четири индийски щата - Бихар, Мадхя Прадеш, Раджастан и Утар Прадеш. Според данните около една четвърт от хората в домакинствата там не използват WC-та, а предпочитат да действат по старому - на чист въздух.

Нагласите спрямо формирането на култура на тоалетните не е лесна работа. Показва го и нашият, роден български пример. Въпреки че над 10 години е страна членка на ЕС, в България WC въпросът остава важен, актуален и недоразрешен. Така откриването на тоалетни на държавната граница става церемониално лично от вицепремиер - примерно Валери Симеонов, когато още беше на този пост, и е новина от първостепенна значимост, широко и тържествено отразена.

Новина е и когато централният парк в столицата - Борисовата градина  - се сдоби с прилична градска тоалетна...А проблемът с канализацията остава актуален в някои елитни квартали.