Бившият стратег на Белия дом Стив Банън прогнозира "зашеметяваща победа" за популистите и националистите на евроизборите през май, като подчерта, че те могат да я постигнат и без негова помощ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА .

Банън се опитва да създаде движение, обединяващо популистки и националистки гласоподаватели в цяла Европа преди изборите на 23-26 май, но реакцията от някои европейски лидери беше хладна, отбелязва АП.

"Политиците тук не се нуждаят от мен. Те са напълно способни да печелят избори сами", каза Банън вчера на събитие в старинната библиотека "Анджелика" в Рим.

Според него "популисткото, националистко, поддържащо суверенитета движение" напредва в Европа благодарение на политици като италианския вицепремиер Матео Салвини, унгарския премиер Виктор Орбан и австрийския канцлер Себастиан Курц.

"И затова то може би е на прага (ако импулсът се запази в Испания и други страни) на зашеметяваща победа през май", каза Банън.

Американският политически стратег, на когото мнозина приписват заслугата за това Доналд Тръмп да спечели американските президентски избори, основа в Брюксел фондация, която да подпомогне възхода на популистките партии в Европа.

Френската крайнодясня лидерка Марин Льо Пен покани Банън да говори на партиен конгрес миналата година, но по-късно заяви, че европейците сами ще формират политическката посока на континента. Салвини също запази дистанция, като каза, че "разнообразието и оригиналността" на Европа не винаги се разбират от другата страна на Атлантика.