Първото издание на китайския "Сървайвър" бил сниман в България, твърди агенция "Синхуа". За място на реалити формата било избрано родопското село Момчиловци. 51-членният екип на шоуто се наслаждавал две седмици - от 29 август, на красотите на балканската страна, се разказва в репортажа на "Синхуа".  

Според Мария Никова, кметица на Момчиловци шоуто, което трябва да се излъчи в Китай в края на септември, е част и от проект за представяне на българското кисело мляко, което се произвежда в селото и се разпространява от китайска компания за млечни изделия, от Шанхай. Ху Цзян, представител на компанията обяснява, че основната причина шоуто да се знаеме в родопското село е неговото мляко. Киселото мляко е неразривна част от живота на българите, обяснява агенцията. Може да видите кисело мляко навсякъде – супа от кисело мляко, десерти от кисело мляко, дори сосът за барбекю съдържа кисело мляко. 

Основната цел на снимките обаче е била да запознае китайците със здравословния начин на живот в Момчиловци, допълва китайският представител.

Никова разказва, че през първата седмица седем китайски звезди е трябвало да оцеляват в къща с местни хора без преводач, снабдени само с китайско-български речник. През втората седмица всички участници били събрани заедно в една къща.

 

Една от участничките, 22-годишната Моника от Шанхай, е живяла в къщата на кметицата на Момчиловци и е участвала във всички селскостопански дейности, като хранене на кокошки, бране на подове и зеленчуци. Моника била силно впечатлена от домат в градината с тегло 1,1 килограма. Китайката се научила да готви баница, пататник и пълнени чушки, а за благодарност сготвила на домакините си китайски блюда.

Шанхайската компания за млечни изделия за първи път идва в Момчиловци през 2008 г.

На следващата година тя пуска серия от млечни продукти, наречени "Момчиловци", а през 2012 г. селото и китайските производители установяват официално сътрудничество.

През 2009 г. една от водещите китайски компании за млечни продукти - "Брайт", пусна на пазара нов вид подсладено кисело мляко с името "Момчиловци", съобщават тогава от външното министерство. "Официалната промоция на новия продукт се проведе в 5-звездния хотел "Сицзяо" в град Шанхай в присъствието на представители на китайските медии. Фирмата планира засилена рекламна кампания на продукта в пресата и телевизията, като акцент ще бъде фактът, че България е страна на дълголетници и чиста природа. Новото кисело мляко се приготвя с бактерии от България" , се казва още в тогавашното съобщение.

От тогава в селото идват групи китайски туристи, като тяхната бройка достига до 500 души на година. "Туристите посещават магазините, ресторанта и присъстват на фолклорни програми. Така подпомагат икономиката на селото", казва кметицата. В музея на селото има специална стена, посветена на дружбата между китайския народ и Момчиловци.