Популярният руски телевизионен водещ Владимир Познер упрекна своите сънароднички в мизогиния. Според него, самите жени често смятат, че „мъжете наистина са по-важни от тях“, и приемат за нормално снизходителното отношение. Журналистът споделя мнението си по темата на сайта „Познер Online“.

Познер е удивен, че Международният ден на жената не се възприема в Русия като ден на борбата за равноправие – а по-скоро като ден на уважение към по-слабия:

„Отстъпват им места в обществения транспорт, а на 8 март, в деня на борбата за равенство, им подаряват цветя“.

В подкрепа на думите си за пренебрежителното отношение на обществото към жените той цитира като пример поговорката „Кокошката не е птица, жената не е човек“. (Бел. ред. – същата поговорка има и други пренебрежителни версии.)

„Бедата е, че самите жени често вярват, че мъжете са наистина по-важни от тях. Единствената ми надежда е в младите, в тези, които днес са на 16, 17, 18, те все още имат различни възгледи“, смята Познер.

Корените на отношението към жените като към „втора категория“ хора Познер открива в християнството.

„Първи е Адам, а Ева е създадена от реброто му. Освен това тя е главната виновница за грехопадението, тя го е изкушила, заради нея и двамата са изгонени от рая – заключава водещият. – Такова отношение има не само в Русия, но у нас то е безусловно“.

Познер е на мнение, че в Русия напразно се подиграват на оплакванията от „сексуален тормоз“. Той твърди, че знае за много случаи, в които за да получат шанс в кариерата си, жени са били принуждавани да спят с началниците си.

„И у нас това се смята за съвсем нормално. А всъщност е абсолютна… даже не знам коя дума да използвам“, казва журналистът.

По-рано той се застъпи за Ксения Собчак покрай обсъжданията на личния ѝ живот. Познер заяви, че смята за несправедливо отношението на обществото към полигамните жени:

„Ние не искаме да прощаваме на жените това, което се смята за нормално при мъжете“, каза той и припомни, че „природата ни е направила равни.“

По данни на руския вицепремиер Олга Голодец, жените в Русия получават средно с 30 процента по-ниски възнаграждения от мъжете.

"Площад Славейков"