Преференциалното гласуване пак е на мушката при промените в Изборния кодекс. При това точно в законопроекта, който бе внесен именно с цел да "поправи" обезсмислянето на преференциите, гласувано от ГЕРБ по предложение на ДПС при последните поправки в изборния закон.

До "ремонт на ремонта" на кодекса се стигна след обществено недоволство, намесата на премиера Бойко Борисов, внасяне на нов законопроект от ГЕРБ, съдържащ вече отменени текстове и преодоляване на президентско вето. Ако беше останал вариантът на ГЕРБ и ДПС, то на предстоящите европейски избори прагът за пренареждане на имената в партийна листа щеше да е над 100 000 преференции - колкото е "цената" на един мандат в Европейския парламент.

Сега идеята е прагът, при който преференциите сработват за евровота, да си остане 5% от гласовете, подадени да дадена листа. Очаква се това да бъде гласувано идната седмица в Народното събрание. Надеждата е, че промяната "ще мине" - зад нея са депутатите от ГЕРБ и тези от ВМРО, вероятно и "Воля". ДПС са "против" и е под въпрос как ще реагират депутати от НФСБ. Тъй като БСП, която е "за" нисък преференциален праг, бойкотира Народното събрание, на тяхна подкрепа не може да се разчита. 

НФСБ обаче, както обещаха, искат промяна при преференциите за местните избори. Такива предстоят наесен. 

Депутатът Христиан Митев предлага прагът за разместване на листата за общински съветници да се вдигне от 7 на 20% от гласовете, получени за дадената листа. Мотивът - ниската бариера дава възможност за използване на корпоративен вот, купуване на гласове и манипулации на листите за съветници. В по-малки общити размествания могат да стават със стотина гласа. 

Засега не се очаква тази промяна да бъде приета. 

ДПС си иска своето

Очаквано - между двете четения на проекта на ГЕРБ заради преференциите, от ДПС пак са си внесли исканията за промени - отмяна на т.нар. уседналост за европейски и местни избори, която ограничава правото на вот на хора, които трайно не живеят в рамките на ЕС или в общината, в която е адресната им регистрация по лична карта. При местен вот може да се гласува и според настоящия адрес - ако се подаде заявление за това. 

ДПС настоява и за отмяна на забраната на предизборна агитация на майчин език, различен от българския, ако има осигурен превод. Това е и препоръка на Венецианската комисия и на Европейския парламент. ГЕРБ обаче, макар че при гласуването в Брюксел са подкрепили въпросния текст, у нас са "против" отмяна на забраната, както от движението не пропускат да отбележат.

Има го и предложението за премахване на прага на изборни секции в чужбина, които се разкриват в страни извън ЕС. Това ограничение бе "замислено" с цел да ограничи вота в Турция, а от него страдат не само българските граждани в южната ни съседка, но и диаспорите във Великобритания, САЩ, Канада, дори в съседна Македония, Украйна и т.н., където има български общности.  

 От ДПС отново повдигат темата и с машинното гласуване - искането им е на предстоящия евровот машини да има в поне половината от секциите в България - тоест поне 6000, а на всички избори от догодина вотът да става само с машини, като отпаднат хартиените бюлетини. 

Засега не се очаква някое от предложенията на ДПС да бъде прието.