Англия се разправи с Чехия в първия си мач от европейските квалификации - 5:0 на "Уембли". В група А са още отборите на България, Черна гора (завършиха 1:1 също днес) и Косово.

Рахим Стърлинг реализира хеттрик с попадения в 24-ата, 62-ата и 68-ата минута. Хари Кейн бе точен от дузпа в добавеното време на първото полувреме (изработи я Стърлинг), а крайният резултат фиксира Томаш Калас с автогол в 84-ата.

Домакините имаха пълна доминация и доказаха, че трудно може някой да ги измести от първото място, докато битката за второто ще е много равностойна между останалите тимове. "Трите лъва" бяха лишени от неколцина контузени асове, но това не се отрази.

За първи път като титуляр започна 18-годишният талант на "Борусия" (Дортмунд) Джейдън Санчо и се отчете с асистенция за 1:0. Неговият връстник Калъм Хъдзън-Одой влезе като смяна и участва в попадението за 5:0. Той постави рекорд като най-младият английски национал, участвал в официален сблъсък.

Селекцията на Гарет Саутгейт поведе с актив от 3 точки и голова разлика 5:0, България и Черна гора имат по 1 т., а Чехия и Косово са с нулев актив.

Други резултати:

Група B

Люксембург - Литва 2:1

Португалия - Украйна 0:0

Кристиано Роналдо се завърна в тима на иберийците, но това не помогна за победно начало.

Група Н

Албания - Турция 0:2

Андора - Исландия 0:2

Молдова - Франция 1:4

Попадения на Антоан Гризман, Рафаел Варан, Оливие Жиру и Килиан Мбапе за световните шампиони. Домакините намалиха в края.

Резултатите от първия ден на квалификациите, вижте в линка по-долу.