Специален прокурор Робърт Мълър приключи разследването си за намеса на Русия в изборите в САЩ и за възможна координация между нея и сътрудници на президента Доналд Тръмп. Разследването хвърли сериозна сянка върху управлението на Тръмп, засегна негови роднини и доведе до повдигането на обвинения на едни от най-близките му сътрудници, предаде Асошиейтед прес.
Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че вчера Мълър е предал окончателния си доклад на главния прокурор Уилям Бар и официално е приключил разследването си за намеса на Русия в изборите и възможна координация между нея и сътрудници на Тръмп. Сега докладът ще бъде прегледан от Бар, който заяви, че ще напише свой собствен доклад, за да запознае чрез него Конгреса и американската общественост със заключенията на Мълър.

Робърт Мълър.

Бар обяви, че може да оповести доклада си още този уикенд.
Засега не са огласени никакви детайли и не е ясно дали докладът на Мълър отговаря на основните въпроси от разследването му:

заговорничила ли е предизборната кампания на Тръмп с Кремъл, за да наклони президентските избори през 2016 г. в полза на известния бизнесмен?

Предприемал ли е впоследствие президентът стъпки да възпрепятства разследването, включително чрез уволнението на директора си на ФБР?

Но предоставянето на доклада означава, че разследването е приключило, без да бъдат повдигани публични обвинения за престъпен заговор между кампанията и Русия или за възпрепятстване на правосъдието от президента.
Не е ясно какви стъпки ще предприеме Мълър, ако е открил това, което според него биха били криминални действия на Тръмп, с оглед на правните становища на министерството на правосъдието, че действащи президенти не могат да бъдат привличани под съдебна отговорност. 

Докладът на Мълър, който все още е конфиденциален, подготвя сцената за големи публични битки, отбелязва Асошиейтед прес. Следващите стъпки са на главния прокурор на Тръмп, Конгреса и по всяка вероятност на федералните съдилища.
Не е ясно каква част от доклада ще стане публична или ще бъде предоставена на Конгреса. 
Почти двегодишното разследване засенчи управлението на Тръмп като президент и доведе до повдигането на обвинения срещу 34 души, включително на шестима, които бяха част от предизборната кампания на Тръмп. 

Адвокатите на президента на САЩ Доналд Тръмп искат да се запознаят предварително със заключенията на специален прокурор Робърт Мълър, преди те да бъдат огласени, предаде Асошиейтед прес.
Адвокатът на Тръмп Рудолф Джулиани уточни обаче, че няма гаранции, че юристите на президента ще имат възможност да го направят.
В съвместно изявление Джулиани и другият адвокат на Тръмп Джей Секулоу също така изразиха задоволство от самия факт, че Мълър е предал доклада си.

В коментар за доклада Белият дом заяви, че все още не го е получил, нито е бил осведомяван за съдържанието му. Сега следващите стъпки са на главния прокурор Бар, каза прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.

"Очакваме с нетърпение процедурата да продължи по реда си", добави тя. 

Според пожелал анонимност представител на министерството на правосъдието Мълър не е препоръчал никакви нови привличания под съдебна отговорност по разследването за намеса на Русия.
Вчера специалният прокурор уведоми главния прокурор Уилям Бар, че е приключил разследването за намеса на Русия в изборите в САЩ и възможна координация между нея и предизборната кампания на Тръмп.
Сега Бар ще се запознае с доклада и ще реши каква част от него да бъде обявена публично.
Мълър ще приключи мандата си "в следващите дни", съобщи говорителят му Питър Кар. Той добави, че малка част от служителите от кабинета на Мълър ще останат още известно време на работа, за да помогнат за дейностите около закриването на приключилия работата си екип. Към момента към кабинета на Мълър работеха 11 прокурори.
Председателят на комисията по разузнаването на Камарата на представителите Адам Шиф заяви, че комисията му ще изпрати призовки, ако докладът на Мълър - и съответният доказателствен материал - не бъдат предоставени на Конгреса за по-нататъшно запознаване с тях. Пред Си Ен Ен демократът от Калифорния каза, че Конгресът има нужда да знае, "а също и страната".
Той добави, че ако е нужно, ще призове Мълър и главния прокурор Бар, за да настоява за огласяване на доклада.
Демократите в Камарата на представителите сега виждат в разследването на Мълър отправна точка за своите разследвания срещу Тръмп и за намеса на Русия в изборите през 2016 г.

Сенатор Чък Грасли от Айова, водещ представител на Републиканската партия, заяви, че заключенията от разследването на специалния прокурор трябва да бъдат обявени публично, за да се сложи край веднъж завинаги на "спекулациите и инсинуациите", тегнещи над правителството на Тръмп. 
Председателят на комисията на Сената по правосъдието Линдзи Греъм (сенатор от републиканците от Южна Каролина) очаква той и водещият представител на демократите в комисията сенатор Даян Файнстийн да бъдат осведомени "в следващите дни" за доклада на Мълър. Той каза, че е бил уведомен от министерството на правосъдието, че Мълър е предал доклада си и че Бар "ще се опита да осигури възможно най-голяма прозрачност".
Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че приветства края на разследването. Той добавя, че отдавна е бил на мнение, че Русия е съществена заплаха за американските интереси, и посочва, че се надява докладът на Мълър да помогне за информирани и по-добри усилия за защита на американската демокрация.
Главният прокурор Бар каза, че министерството на правосъдието не е пречило на Мълър да предприема каквито и да е действия при разследването си за руската следа.

Бар е длъжен да разкрие пред Конгреса всякакви случаи, при които той или заместник главният прокурор Род Розенстайн са решавали да не се изпълняват някакви действия, предложени от Мълър.
В писмо до Конгреса Бар посочва, че по време на разследването не е имало "никакви такива случаи". 
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и сенатор Чък Шумър (водещите представители на демократите в Конгреса) заявиха, че "задължително" трябва целият доклад да бъде огласен.
Публичното му оповестяване поискаха и кандидатите за президентската надпревара на демократите, в частност Елизабет Уорън и сенатор Кори Букър, съобщи БТА.