Избор на ново ръководство и контролни органи ще направят членовете на VII-ят редовен конгрес на „ВМРО - Българско национално движение“. Мандатът на лидера на партията Красимир Каракачанов изтече и неговото преизбиране също ще бъде подложено на гласуване. Освен това делегатите ще дискутират и подготовката за европейските избори.

На форума са поканени премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерите на партиите от "Обединени патриоти".

В петък председателят на НФСБ Валери Симеонов обяви, че партията му ще се яви самостоятелно на изборите за Европейски парламент. Той посочи, че коалиция с "Атака" е невъзможна "заради съществените разминавания във външната политика", а "коалиция с ВМРО би била естествена, но неосъществима".

"Ако бъда преизбран за председател на ВМРО, това ще продължава да бъде моята теза - че ние трябва да се явяваме заедно в името на това да дадат една сериозна алтернатива на своите избиратели и поддръжници, което гарантира минимум двама евродепутати", каза от своя страна вчера Красимир Каракачанов.

Той не скри, че е притеснен за разединението в малката коалиция.

"Ако се явим ВМРО плюс една от другите партии, това означава, че сме разбили коалицията. При този вариант според мен е по-добре за всяка партия да се яви отделно, за да няма утре съмнения кой колко тежи. От наша страна ще има добър тон и феърплей игра по отношение на нашите колеги.", добави Каракачанов, цитиран от БНР.

ВМРО вече излъчи за водач на своята листа досегашния евродепутат Ангел Джамбазки.