Иновативният“ подход за принудително прибиране на вземанията, приложен от общинските власти в германския град Аален, провинция Баден-Вюртемберг, им спечели печална национална (че и международна) известност – не само иззели на хората любимото домашно животно, но и го продали по-скъпо, отколкото струва.

Оттам се и „размирисва“ цялата афера, която направо засенчва въображението, влагано в литературни и филмови сюжети. Полицейската служителка Михаела Джордан открива в портала за електронна търговия ebay обявата за продажба на очарователната и – както пише – здрава като камък Еда, и не се поколебава да похарчи 700 евро, за да се сдобие със сладко домашно животинче.

Да, ама не – Еда се оказва с проблеми със зрението, което става причина г-жа Джордан да пръсне цели 2000 евро по очни лекари. И да се впусне да проверява по-подробно произхода на кучето и достоверността на данните, изнесени от продавача.

Така се разкрива, че продавачът е не друг, а общински служител от Аален, който през личния си профил пуска на пазара Еда, след като властите я конфискуват заради неплатени такси от семейство местни жители – по-ценно нямали. Т.е. - общината е уязвима поне по две направления: първо иззема куче, което не е редно (на конфискация подлежат само селскостопански животни); второ – продава го не чрез официален търг, както е по правилата, а през частен акаунт в ebay. Че и подвежда купувача – реалната цена на Еда e само 400 евро, твърди новата й стопанка. Така се стига дотам, че мопсът става първото куче в Германия, заради което е изготвена специална 19-странична юридическа експертиза, предназначена да се произнесе по подхода, възприет от общинските власти в Аален.

„Към куче можеш да се привържеш много повече, отколкото към рибка“, пишат експертите, изследвали случая с присъщата на германците педантичност.

Но не стигат до извода, че местните власти са действали неправомерно, при положение, че задлъжнелите хем не си плащали таксите, хем си били позволили скъпото куче. По-скоро нередна е продажбата в ebay, но пък това не било решаващо. Кметът на Аален Александър Бергер от своя страна уверява, че подобни грешки в бъдеще няма да се повторят.

С което обаче историята ни най-малко не приключва. Новата стопанка на Еда, която е прекръстила кучето Вилма, е подала жалба за измама срещу общината и иска да й бъдат възстановени както 700-те евро, дадени за покупката, така и парите, изразходвани за очен лекар. Експертиза предстои да бъде изготвена и по този казус, откъдето следва, че общината ще трябва да плати и за нея. Днес финансовата комисия на общината в Аален за пореден път ще се занимава с Еда/Вилма, която междувременно има своя собствена страница във Фейсбук.