С думите, че "не иска името ѝ да тежи на премиера Борисов", правосъдният министър Цецка Цачева обясни решението си да подаде оставка. Тази сутрин тя е съобщила желанието си в премиерския кабинет на Бойко Борисов.

Според съобщението на правителствената пресслужба двамата са разговаряли и обсъдили свързаната с името ѝ имотна сделка. За нея стана известно, че заедно с Цветан Цветанов, Вежди Рашидов и зам.-министъра на спорта Ваня Колева (кумица на Цветанов) са купили апартаменти на занижени цени от фирма "Артекс". 

"Категорично премиерът Борисов не е оказвал натиск върху мен, не желая името ми да му тежи.", заяви Цачева в Стара Загора, цитирана от "Фокус".

Тя определи оставката си като личен акт.

"Във времето назад съм доказала, че мога да нося отговорност. Поех отговорността за загубата на президентските избори еднолично. И това се доказа веднага след това на проведените парламентарни избори, на които партията ГЕРБ е и към този момент управляващ мандатоносител на кабинета „Борисов“ 3. Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази вече предизборна кампания, нито пък на МС, на правителството като цяло, поради което считам, че решението ми е правилно, а то е споделено и от министър-председателя“, коментира тя.

Цецка Цачева сподели, че решението за оставка го е взела в петък.

„Така се носи отговорност според мен. Натиск върху мен категорично не е имало от страна на премиера. Отношенията ни са коректни. Проведохме спокоен разговор тази сутрин, но при така създалата се ситуация, когато вървят проверки, считам, че един правосъден министър не може да изпълнява функциите си. Това, което премиерът ми каза днес, след като му обясних за какво става дума, е че подкрепя моето предложение аз да подам оставка“, добави тя.