Война между две цивилизации - на християнството и на радикалния ислям, "решаване на проблема на циганското население" като "тест за стабилността на управлението" и една страстна прегръдка с "Атака" за общо явяване на европейските избори. Това бяха акцентите от провелия се днес в столичния парк-хотел "Москва" седми конгрес на ВМРО. На него гост бе лидерът на "Атака" Волен Сидеров, но направи впечатление отсъствието на третия коалиционен партньор в Обединени патриоти - председателят на НФСБ Валери Симеонов. 

Без изненади Красимир Каракачанов бе преизбран за водач на "воеводите", а ораторите акцентираха основно върху любимите теми - миграцията и ромите. Евродепутатът и зам.-председател на партията Ангел Джамбазки, номиниран за водач на листата на евровота, отчете дейността си за изминалите пет години. А Сидеров най-сетне проговори за общо явяване на ОП на изборите и припозна Джамбазки като водеща номинация.

През задния вход

"Ние се намираме в състояние на война между две цивилизации. Цивилизацията на традиционната европейска демокрация и християнска култура срещу агресивния ислям, който съвсем открито заявява своите амбиции и намерения да унищожи света, в който живеем. Това е недопустимо", започна Каракачанов по темата с бежанците. - "България никога не е правила компромиси с подобни неща въпреки опитите да се прокарват през парадния или задния вход политиките на бюрократите в Брюксел", допълни и изтъкна, че партията му първа се е обявила "за" строежа на стена по границата с Турция.

След което обяви, че благодарение на "патриотите" радикалният ислям бил възпрян у нас.

Ултиматум?

После Каракачанов се прехвърли на темата с ромите - за да постави своеобразен ултиматум на ГЕРБ, че решаването на този въпрос ще бъде тест за стабилността на управлението. Неотдавна лидерът на ВМРО, който е и вицепремиер и министър на отбраната, лансира чрез профила си във фейсбук правителствена стратегия за справяне с проблемите с това малцинство, като част от залегналите в нея идеи срещнаха сериозен отпор от организациите, защитаващи човешките права.

"Решаването на проблемите на циганското население в България ще бъде тестът за стабилността на управлението. Основният проблем, който сме поставили сега и се надявам да го наложим като държавна политика е една нова политика и откровен поглед върху проблемите на циганското население в България", заяви Каракачанов. 

"Няма тема, която ние да сме поискали да поставим и да не сме имали възможност да го направим. Да, в някои отношения има различия, в ГЕРБ са малко по-либерални", допълни той.

След което уточни, че е в перфектни отношения с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, а вторият не могъл да присъства на конгреса, но се обадил по телефона (конгресът се проведе на фона на министерските оставки заради скандала с евтините луксозни жилища на членовете на кабинета, б.р.)

Очертава се

Волен Сидеров даде заявка за общо явяване на "патриотите" на вота за Европейски парламент през май. Лидерът на "Атака", за разлика от ВМРО и НФСБ, не казваше през последните месеци какво смята да прави неговата партия. Неофициално за Сидеров се знаеше, че иска да води листата на ОП, като това бе мотивирано с идеята на Сидеров и евродепутата Николай Бареков патриотите да се обединят в "консервативен алианс", ракета носител за който да е "Атака".

Всички опити на Сидеров, Симеонов и Каракачанов да се разберат за общо явяване удрят на камък и до разговори по същество все не се стига. Затова "воеводите" заявиха, че отиват сами на избори. В последствие това направиха и от НФСБ и издигнаха лидера си за водач на листа. 

Днес лидерът на националистите се показа смирен по темата.

"Очертава се вариант за общо явяване на патриотите на евроизборите, ако Ангел Джамбазки е общото решение за евролистата, той е наложил името си като евродепутат" - това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров във връзка с общото явяване на коалиция „Обединени патриоти“ на евровота,съобщи "Фокус". Той обърна внимание и на конгреса на ВМРО.

"Очертава се един вариант да се явим заедно. Готов съм на отстъпки и компромиси лично като лидер на партия "Атака". Вече решението зависи от третия ни партньор. Надяваме се разумът да надделее. Лично нямам претенции за участие в листи", заяви той.

По думите му безспорно Джамбазки е наложил името си като евродепутат, а "недоразуменията" помежду им, оставали в миналото. Той не гледал "дребнаво на нещата". Под "недоразумения" трябва да се разбира "патриотичният донос", който Джамбазки написа до европейските консерватори срещу Сидеров и Бареков. Както и всички тв предавания и материали в партийните телевизия и вестник на "Атака", посветени на доходите на евродепутата.

"Работихме чудесно с ВМРО и се надявам да остане така и до оставащата част от мандата. Той трябва да бъде довършен", даде заявка Сидеров.

"Обединението на "патриотите" е алтернатива за България, ще видим дали разумът ще надделее", коментира и Каракачанов. 

И допълни:

"Ние няма да участваме в сепаративни действия срещу нашите партньори, не е морално.

Каракачанов припомни изборните успехи на обединението - като президентския вот и фактът, че не само са в парламента, ами и за пръв път са в изпълнителната власт.

Тези заявления обаче отново не дават отговора на въпроса как ще се явят "Обединени патриоти" на изборите. В петък Валери Синеонов категорично отказа да обяви съвместни действия както с "Атака", така и с ВМРО. А Каракачанов коментира, че или трите партии ще са заедно, или всяка - поотделно. Което изключва коалиция само между "воеводите" и Сидеров.