Националният съвет на СДС дава мандат на председателя на партията да финализира преговорите с ГЕРБ и да подпише политическо споразумение за съвместно явяване на предстоящите европейски избори на 26 май 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на СДС.

Разширеното партийно ръководство (Националният съвет) е взело решение номинации за кандидати на СДС за европейските избори да се приемат в централата на партията до 11.00 часа на 26 март. Кандидатурите се утвърждават окончателно от Националния изпълнителен съвет(НИС) - тясното ръководство на СДС. 

Владимир Кисьов, чието име трябваше да бъде поставено на избираемо място в общата с ГЕРБ листа, е обявил, че няма да се кандидатира. Това съобщи председателят на СДС Румен Христов, цитиран от БТА.

"Аз мисля, че направихме една стъпка в правилна посока от гледна точка на това, че желанието на Съюза на демократичните сили, а и на ГЕРБ, е да обединим десния вот, който е около Европейската народна партия. За нас тя е изключително стабилизиращ фактор в Европейския съюз. Ние сме най-старата партия, член на ЕНП, и няма нищо по-логично с най-голямата партия, член на ЕНП, да бъдем заедно на евроизборите", каза още Христов.

В четвъртък бившият председател на СДС и бивш министър на икономиката в кабинета "Борисов 2" - Божидар Лукарски, разкритикува решението за явяване на евровота с ГЕРБ

"Като се замисля, аз по-голям срам и унижение в историята на СДС не съм виждал!!!, коментира той. И каза, че Румен Христов трябва да си подаде оставката, защото е отишъл на преговори с партията на Бойко Борисов без мандат от разширеното ръководство на СДС.