"Когато в скандал е замесено името на политик, трябва да се носи отговорност."

Това заяви в в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ правосъдният министър в оставка Цецка Цачева. Цачева обяви, че напуска правителството, след като стана ясно, че тя, както и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът Вежди Рашидов и зам.-министърката на спорта Ваня Колева са си купили евтино жилища от една и съща строителна фирма - "Артекс". Тя и Колева подадоха оставки в събота. Цветанов е в САЩ и не коментира събитията от вчера за момента.

"Веднага бях готова и за проверки, и да подам оставка, но беше коректно да изчакам министър-председателя г-н Борисов да се завърне от Брюксел", заяви тя. И подчерта, че оставката не е по искане на премиера, а двамата са "споделили общата позиция".

"С този акт искам да сваля всякакво напрежение около премиера, около правителството. Всеки трябва да отговаря сам за себе си, мисля че така се носи отговорност. Аз нося отговорност за себе си", посочи Цачева.

По думите ѝ сделката е сключена по законите на страната и е без нарушения. Жилището е купено "на зелено".

"Тръгвам си с усещане за свършена работа в министерството, а преди това и в парламента. Никой не е казал, че съм извършила закононарушение, че съм злоупотребявала с обществени поръчки. Съвестта ми е чиста", допълни Цачева.

"Давам си сметка, че ситуацията се развива и в предизборна кампания, каквито неща обикновено се случват. Ще направя всичко възможно по никакъв начин те да не се отразят на кампанията на ГЕРБ и нейната победа", допълни министърът в оставка.

Но не посочи ще продължи ли с участието си в политиката под друга форма. 

"Отговорност на министър-председателя е да реши кой да заеме мястото ми - ако поиска идея или съвет, ще му дам", заяви.

Цачева обърна внимание, че имуществото ѝ не е придобивано от приватизационни сделки и че освен това жилище - няма други имоти.

"За тези десет години имам някакви спестявания. Всичко това го има в декларациите, нека се проследи", призова тя.

На въпрос дали е имало лобистки закони, предложени от ГЕРБ, за да се обслужи един конкретен проект на "Артекс" - небостъргачът "Златен век", тя отвърна:

"Това също трябва да бъде установено. Не отива аз да коментирам има ли лобизъм или няма. Това не може да бъде само спуснато в публичното пространство, това трябва да бъде доказано."