БСП се обяви днес срещу намеренията на правителството да построи три нови фургонни лагера за прием на мигранти, заяви, че подкрепя протестите на местното население и дори призова българският бизнес да бойкотира търга за изграждането на центровете.

Тези позиции изразиха депутатите на левицата Елена Йончева и Кристиан Вигенин, които дадоха пресконференция в партийната централа.

Както е известно, преди няколко дни МВР обяви обществена поръчка за три нови лагера - в пограничните райони Малко Търново, Елхово и Любимец. Те трябва да са с капацитет 3000 души, а цената на изграждането им е около 10 милиона лева с ДДС. Средствата са от фонд "Убежище, миграция и интеграция" на ЕС. Планът за изграждането на трите лагера не е нов, но местата се пазеха в тайна. МВР чак сега пуска търга - въпреки че ситуацията в момента е овладяна и миграция на практика няма.

Последваха протести в трите района, последният от който вчера - в Малко Търново. От МВР пък обясниха, че центровете се строят превантивно - в случай на нова бежанска вълна и не е планирано сега там да се настаняват хора.

Вигенин обаче изрази опасения, че трите лагера ще имат обитатели, защото страните от Западна Европа ще започнат да ни връщат регистрираните у нас бежанци, които са успели да напуснат страната. Според Дъблинския регламент приемащата страна трябва да е онази, в която мигрантите са подали молбите си за убежище.

Депутатът попита реално ще се настаняват ли бежанци, върнати от Германия и другите държави, в които са успели да се презаселят. И с ирония посочи, че средства, отпуснати по програмата за спешна помощ, "спешно" се усвояват три години по-късно.

"Когато се изгражда такъв капацитет рано или късно ще влезе в употреба. Може да ни бъдат върнати бежанци", посочи той.

И двамата с Йончева настояха поръчката да бъде прекратена и да се предоговорят средствата за нея подсилване за охраната на границата.

"Това е безотговорно решение и не само се обявяваме за прекратяване на търга, но и ще подкрепим гражданите. Ако правителството не прекрати поръчката - обръщаме се към фирмите да проявят национална отговорност и да не участват в нея", призоваха от левицата.

Катя Георгиева, председател на БСП в Ямбол определи търга като "скандален".

"Имаше подобни опити през 2016 година. Бояново, Леесово - това бяха спонтанни протести на хора, които милеят за България и се притесняват за нашия прекрасен роден край. Гражданите са гневни, защото никой от местната власт не е разговарял с тях. Никой не е казал какво ще се случва в Елхово", посочи тя и допълни, че в резултат вече се надигат радикални гласове.

"Не бихме искали покрай апартаментите на няколко души, да се промуши една такава тема, която е тема на националната сигурност", посочи в заключение Вигенин, визирайки скандалите с жилищата на властта.

Трябва да опровергаем едни откровени лъжи, които чухме днес. Няма подготовка за заселване на бежанци на териториите на Любимец, Малко Търново и Елхово", каза в отговорз ам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов на брифинг, съобщава "Фокус".

Ципов обясни, че площадките, които ще се изградят са на територията на обекти на МВР.

"Те са в покрайнините на населените места, оградени са, до тях няма свободен достъп. Има охрана от МВР", посочи Ципов.

И обърна внимание, че ще има заградителни съоръжения, за да няма никаква възможност мигрантите да ги напускат.