Несъмнено Дракула е един от най-трайните образи на злодей за поколения читатели и киномани, откакто Брам Стокър написва готическия си роман на ужасите, посветен на трансилванския благородник. Книгата излиза в далечната 1897 г. и има десетки филмови прочити. Нова адаптация на легендата обаче обещава да хвърли повече светлина върху персоната на графа, чието пристигане в североизточното британско пристанище Уитби слага началото на върволица от ужасни събития, съобщава английското издание "The Telegraph".

Зад новия филм стоят сценаристите, написали сюжета за сериала "Шерлок" на BBC - Стивън Мофат и Марк Гатис. Двамата обещават да направят Дракула "герой на собствената му история" в предстоящата телевизионна адаптация на романа. Продукцията този път е на BBC и Netflix и се очаква да види екран в края на 2019 или началото на 2020 г. 

В романа на Стокър вампирът се вижда през погледа на жертвите си. Амбицията на сценаристите е този път историята да бъде разказана от гледната точка на самия граф Дракула.

"Ние дадохме нещо като обещание на себе си, на продуцентите и на бъдещите зрители, че ще направим Дракула герой от собствената му история, ще излезе от сенките на присъствието си.  И това е наистина умна идея, с която трябваше да се справим", казва Гатис, който е написал и няколко епизода от сериала "Doctor Who".

Мофат, който е сценарист на "Странният случай на д-р Джекил и мистър Хайд" - сериал на BBC One, добавя:

„Има много предизвикателства, пред които се изправяме с Дракула. Представянето на зъл основен герой всъщност е много трудно. Това всъщност е основното предизвикателство, но мисля, че се справяме. Бързо разбрахме защо винаги е държан в сянка... Изчакайте и ще видите".

Двамата сценаристи казват още: "Винаги е имало истории за голятото зло. Особеното при Дракула е, че Брам Стокър дава зло на собствения си герой"

В главната роля на мини сериала от три части - тази на граф Дракула, се превъплъщава датският актьор Клес Банг, който участва и в "Момичето в паяжината". Снимането на продукцията вече е в ход от този месец.

Писателите описват звездата на филма си „висока, тъмна и отвратителна наведнъж”. И са убедени, че Банг е перфектният избор, който да въведе зрителите в света на Дракула, "вампирът, който прави злото секси".

Замъкът в Словакия, който ще е домът на Дракула. Снимка Скрийншот Инстаграм.

Самият актьор казва преди месеци, когато бива избран за ролята на злодея благодорник:

„Толкова съм развълнуван, че ще се вкопча в този емблематичен и супер интересен герой. , Да, той е зъл, но има и още много за него, той е харизматичен, интелигентен, остроумен и секси. Чувствам се привилегирован да поема този невероятен характер"

Част от сцените са заснети в Словакия, в Стария куполен замък, който бива използван като декор, пресъздаващ  трансилванската бърлога на граф Дракула. Мофат публикува кадри от първите снимачни дни в Инстаграм, а Банг пусна замъка, който нарича "своя къща" за следващите месеци.