Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че ще обсъди във Вашингтон с президента на САЩ Доналд Тръмп изявлението му за Голанските възвишения, ситуацията в Сирия и по-нататъшния натиск върху Иран, предаде ТАСС. 

"Ще разговарям с Тръмп за Голанските възвишения, за историческото му изявление, за Сирия, за продължаващия натиск върху Иран, за допълнителните санкции, които вече са наложени и ще бъдат наложени (на Иран), за безпрецедентното равнище на сътрудничество между нас в сферите на сигурността и разузнаването", заяви Нетаняху, преди да отпътува за САЩ.

В четвъртък Тръмп написа в Туитър, че САЩ трябва да признаят цялостния суверенитет на Израел над Голанските възвишения и Нетаняху същия ден нарече този демарш на американския лидер "историческа стъпка", припомня агенцията.

Визитата на Нетаняху в САЩ ще протече в разгара на предизборна кампания в Израел. Изборите за Кнесет са насрочени за 9 април. За момента партията на премиера "Ликуд" е фаворит според социологическите изследвания. Преди да отпътува за САЩ, Нетаняху отново изтъкна колко са важни за сигурността на Израел неговите международни връзки, отбелязва ТАСС.

"Връзките ми със световни лидери - (президента на Русия Владимир) Путин, (премиера Нарендра) Моди от Индия, (президента на Бразилия Жаир) Болсонаро, който пристига тук идната седмица от Бразилия, (премиера Шиндзо) Абе от Япония, ръководството на Китай, с други лидери са много важен актив за държавата Израел. Обаче никога досега не сме имали подобна връзка между израелски премиер и американски президент - това е твърде ценен актив и е важно той да ни служи и занапред", заяви Нетаняху.

Премиерът на Еврейската държава ще говори във Вашингтон пред годишната конференция на Американско-израелския комитет по обществени въпроси (АЙПАК), добавя агенцията. 

БТА