Франс прес обобщава основните заключения в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър за близо двегодишното му разследване, представени в резюмето на главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар, на когото бе предаден докладът.

- Не съществуват елементи, доказващи сговор или съгласуване между предизборния екип на Доналд Тръмп и Москва за влияние върху резултатите от президентските избори в САЩ през 2016 г.
- Няма основание да бъдат препоръчани нови обвинения, освен предявените на 34 души, преследвани съдебно до днес, шестима от които са приближени на Тръмп и са осъдени.
- Руснаците са предприели действия с цел оказване на влияние върху резултатите от президентските избори през 2016 г. Те са водили кампания в социалните мрежи с цел дезинформация и всяване на разделения сред избирателите и са извършили пиратски атаки в компютрите на ръководители на Демократическата партия и предизборния екип на Хилъри Клинтън, за да разпространяват злепоставяща информация за кандидатката за президент на демократите.
- Няма окончателно заключение за възможно възпрепятстване на правосъдието от Доналд Тръмп, който през май 2017 г. уволни шефа на ФБР Джеймс Коми. По този въпрос според резюмето на Бар Мълър пише: "Макар да не стига до заключението, че президентът е извършил престъпление, докладът не го оневинява".

Уилям Бар - първият получател на доклада за разследването, прави заключението, че в документа не е посочено никакво деяние, което би могло да предизвика съдебно преследване въз основа на възпрепятстване на правосъдието.

Специалният прокурор Робърт Мълър е бил подпомаган в разследването от екип от 19 юристи и около 40 федерални агенти и експерти на ФБР. За 22 месеца той е издал над 2800 съдебни призовки, около 500 заповеди за обиски, над 230 заповеди за изземане на документи. Екипът му е направил 13 съдебни поръчки в чужбина и е разпитал около 500 свидетели, отбелязва АФП.

"Америка е най-великото място на Земята", заяви президентът Доналд Тръмп на връщане в Белия дом снощи от Флорида, предаде Асошиейтед прес. 

Това бе единственият коментар на Тръмп часове след като министерството на правосъдието обяви, че разследването на специалния прокурор Робърт Мълър не е открило доказателства предизборният екип на Тръмп да е заговорничил или съгласувал действията си с Русия, за да повлияе на президентските избори през 2016 г. 
Мълър разследваше също дали Тръмп се е опитвал да възпрепятства разследването, но не е дал ясен отговор на този въпрос, отбелязва АП.
Говорител на Белия дом каза, че президентът няма намерение да поиска главният прокурор да започне разследване срещу политическите му опоненти, съобщи Ройтерс.