Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо призова вчера съгражданите си да се подготвят за операция "Свобода", която да доведе до вземането на властта в страната, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на изявление на Гуайдо в Инстаграм.

"Дойде времето да се подготвим за провеждането на операция "Свобода" и да упражним максимален натиск (върху правителството), за да се стигне до окончателно прекратяване на узурпацията. Всички, абсолютно всички и всеки има роля на този етап от борбата", написа Гуайдо.

Опозиционният лидер добави, че за провеждането на операцията в цялата страна се създават "Комитети в помощ на свободата, които ще имат за задача да пропагандират действия с цел прекратяване на узурпацията във всички райони, сектори, профсъюзи, образователни учреждения и държавни органи".

Гуайдо се обяви на 23 януари за временен президент на Венецуела, припомня.

Той бе признат от САЩ, членовете на Групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и още много други страни.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи действията на Гуайдо като опит за държавен преврат и преустанови дипломатическите отношения на Венецуела със Съединените щати.

Снощи осведомителните агенции информираха, че на международното летище край Каракас са кацнали руски военнотранспортни самолети Ан-124 и Ил-62.

Не е тайна, че руски военни самолети са кацали във Венецуела и преди - включително стратегически бомбардировачи Ту-160 и военнотранспортни Ан-124 и Ил-62, коментире "Росийская газета" във връзка с такива случаи през 2008, 2013 и 2018 г.

"Всеки път летците ни пристигаха във Венецуела по покана на властите в тази република", изтъква московският официоз.

Ройтерс писа, че там са пристигнали неколкостотин бойци от частната военна компания "Вагнер", за да охраняват президента Николас Мадуро. Кремъл отрича, напомни телевизия “Дожд”.

Миналия декември Русия прати във Венецуела два бомбардировача Ту-160 за съвместно учение.

“Газета” изброява латиноамерикански вестници и сайтове, според които на 23 март в тази страна са пристигнали два самолета с 99 руски военни, водени от високопоставен генерал, също и 35 тона товар. За 35 тона техника на борда им съобщиха вчера и руските държавни агенции Спутник и РИА Новости, цитирани от западни и руски медии.

Латиноамерикански медии сочат за водач на групата генерал-полковник Василий Тонкошкуров, назначен миналата година за началник на Главния щаб на руските сухопътни войски, пише "РБК".

"В тези полети няма нищо тайнствено", посочва Спутник, чийто източник от руското посолство в Каракас заявил, че руските военни са пристигнали във Венецуела за "консултации" във връзка с "договори от технически военен характер".

По думите на венецуелски служител, говорил пред Асошиейтед прес, ще се обсъждат условия за техническата поддръжка и обучението на специалисти, които да работят с руската техника, доставена в страната, уточнява "Ведомости".

Сред посрещачите на руските самолети в Каракас вестникът споменава началника на полицейските части със специално предназначение Едгар Колина Рейес.

Появата на руски самолети и голям брой военни във Венецуела предизвика куп въпроси у специалистите, защото според непотвърдена информация Русия се готви да разположи в латиноамериканската държава пълноценна военна база. Нещо повече, в интернет бяха качени и снимки на мистериозния товар, пристигнал с един от военнотранспортните самолети, отбелязва специализираната агенция Авиа.про, като се позовава на Телеграм канала "Военний обозревател".

"От представената снимка личи, че не става дума за храни и медикаменти, а за товар с неизвестен характер, грижливо покрит с брезент и стоварван върху платформата на камион. Според оценки на специалисти може би става дума за товар с военно предназначение", се казва в материала.

"Това може да е какво ли не - от далекобойни ракети за зенитните ракетни комплекси С-300В, развърнати вече из цяла Венецуела, до средства за радиоелектронна борба, необходими на властите, за да се борят срещу разузнавателната авиация на САЩ, която все по-често доближава венецуелските граници", коментира аналитик на Авиа.про.