От 17 май 2018 г. Върховната административна прокуратура се е задействала срещу т. нар. руски "Юбер" - такситата "Максим", става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Клуб Z пръв започна разкритията за платформата, която действа у нас, въпреки че бе забранена идентичната такава за споделени пътувания "Юбер".

Така от прокуратурата става ясно, че първа е била изпратена ИА "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ), а после и ГД "Национална полиция" и НАП. В правомощията на държавата е и спиране за 6 месеца от движение на съответните МПС.

От последвалото задействане на Комисията за защита на конкуренцията пък е последвало производство за евентуално извършени нарушения по глава VII от Закона за защита на конкуренцията „Забрана за нелоялна конкуренция“.

Към днешна дата прокурорите изискват конкретно информация за броя на нарушенията от началото на проверките, на съставените актове за установяването им и издадените наказателни постановления и за постановените заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Ето и съобщението едно към едно:

На 17 май 2018 г. във връзка с данни за осъществяването на нерегламентирана дейност за таксиметров превоз на пътници чрез мобилно приложение „МАКСИМ“ Върховна административна прокуратура възложи проверка на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Целта на тези действия е установяване на нарушения на Закона за автомобилните превози, от рода на реализиране на таксиметрови превози, без да са издадени изискуемите разрешения както на фирмата - организатор, така и на водачите на леки автомобили.

От Върховната административна прокуратура са дадени указания в проверката да се включат и органите на Главна дирекция „Национална полиция“ и на Националната агенция за приходите, като е посочено да се сезират и други контролни органи при разкриване на нарушения от тяхна компетентност.

От сведенията, получени във ВАП, е видно, че в резултат на мерките на съвместните екипи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Главна дирекция „Национална полиция“ и Националната агенция за приходите са стартирани процедури по реализиране на административнонаказателна отговорност на отделни водачи на автомобили чрез съставяне на актове за установяване на административни нарушения и са предприети принудителни административни мерки, като със заповеди се спират от движение за срок от 6 месеца МПС, с което се извършва нарушението.

Вследствие на установеното при проверките е сезирана Комисията за защита на конкуренцията, от която е образувано производство за проучване на евентуално извършени нарушения по глава VII от Закона за защита на конкуренцията „Забрана за нелоялна конкуренция“, във връзка с дейността на „Такси Максим“ ЕООД по осъществяване на посредничество и свързване на превозвачи/шофьори и клиенти посредством мобилни приложения, която може да е в противоречие с добросъвестната търговска практика и да създава възможност за увреждане на другите конкуренти.

Към момента от Върховната административна прокуратура е изискана конкретна информация - за броя на нарушенията от началото на проверките, на съставените актове за установяването им и издадените наказателни постановления и за постановените заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Освен това е ангажиран изпълнителният директор на  Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за налагане на имуществена санкция и на „Такси Максим“ ЕООД, допуснало визираните нарушения освен глобите на физическите лица.