Русия призова Доналд Тръмп да се възползва от възможността и да рестартира отношенията между двете държави.

Подадената ръка идва след като в неделя главният прокурор на САЩ Уилям Бар представи резюме на доклада на спецпрокурора Робърт Мълър, в който се отрича съучастничество между Кремъл и Тръмп по време на изборите, предаде Блумбърг. Това безспорно бе най-голямата политическа победа на Тръмп като президент.

"Има шанс да се поднови много в нашите отношения, но въпросът е дали Тръмп ще поеме риска", сподели във "Фейсбук" Константин Косачьов, председател на комисия по международните отношения в горната камара на руския парламент. "Ние, разбира се, сме готови. И аз предлагам да започнем с най-ключовите въпроси: да започнем преговор за нов договор за ракети със среден обсег, който да ограничи ядреното оръжие", добави той.

Според Косачьов докладът на Мълър "доказа, че Русия е знаела от самото начало: не е имало сътрудничество между Тръмп и член на екипа му с Кремъл". Той обаче твърди, че Русия няма защо да приветства изхода от разследването, тъй като заради него през последните две години отношения между двете държави са се влошили, а "обвиненията срещу нас остават"

Въпреки че докладът на Мълър потвърждава, че Русия се е месила в президентските избори през 2016 г., Москва продължава да отрича това.

Всичките 17 американски спецслужби заключиха обаче, че Русия е отговорна за хакерската атака срещу Демократическата партия и по-конкретно Хилари Клинтън, което повиши шансовете на Тръмп за победа на изборите.

Настоящият президент на няколко пъти потвърди по време на кампанията, че иска да подобри връзките на САЩ с Русия и Владимир Путин.

Косачьов предположи, че шансовете на Тръмп "за преизбиране изглеждат много по-добре след вчера" и затова двете страни "трябва да приемат дългосрочна сделка".

Председателят на "Съвета по външна и отбранителна политика на Русия" Фьодор Лукянов не вярва, че ще настъпи подобрение в комуникацията между двете страни. Той посочва, че тепърва ще започва кампанията за новите президентски избори в САЩ и че "никой (кандидат) няма да спечели политически, ако настоява за по-добри отношения с Русия".

Належащ въпрос е дали Тръмп ще покани Путин в Белия дом. САЩ отправи поканата след срещата на двамата лидери през юли миналата година в Хелзинки. След това тя бе отложена за дата след публикуването на доклада на Мълър.

След като главният прокурор Бар публикува резюмето Тръмп побърза да се похвали в любимата си медия - "Туитър", в типичния си сдържан стил.

"Няма съучастничество. Няма възпрепятстване. Пълно и тотално ОПРАВДАВАНЕ. ЗАПАЗИ АМЕРИКА ВЕЛИКА!"