Състав от СГС с председател Руси Алексиев успя от 8-и опит да финишира делото за хванатия да кара пил на 23 юни 2016 г. Константин Каменаров.

Както е известно, генералният директор на БНТ има условна присъда от 15 месеца и глоба на първа инстанция и евентуалното й потвърждаване от СГС би го направило несъвместим със заемания пост според Закона за радиото и телевизията.

Макар че съставът бе сменен, съдията даде ход днес, след като отмени определенията на предния състав.

Днес бе разпитана и единствената свидетелка - д-р Росица Иванова, бивш вече кадър на "Св. Анна" (Окръжна болница). На настоятелните въпроси на защитата защо не тя е "боцкала" телевизионера, а е подписала протокола, тя отговори, че винаги кръвта физически, като действие, се взема от медицинска сестра. Лекарят е там, защото "взема кръвна проба" в правния смисъл и като отношение: следи за състоянието на пациента, разяснява му права и пр.

Освен това в болницата се поддържа и отделен "алкохолен журнал", в който лесно могат да се открият детайли дори до това коя сестра е извършила самата манипулация.

Лекарката се обърка на въпроса помни ли Каменаров и попита дали е удачно да изреди и кои други известни личности са минавали с алкохол през Спешната помощ на "Св. Анна"...

Иначе в своя защита Каменаров заяви, че пробата му е взета от лице от мъжки пол и адвокатите му поискаха веднага лекарката да каже: имат ли такива сестри в болницата. Тя отрече да имат мъже сестри, но повтори, че това било лесноустановимо.

Съответно защитата веднага поиска нови доказателства - въпросния алкохолен журнал.

Съдът обаче прие, че дали е мъж или не – не е важно, защото с акта си по същество следва да отговори по законосъобразността на деянието, т.е. - наличието или липса на алкохол. А другото са подробности.

В заключителната си пледоария адвокат Людмил Рангелов се позова на разпоредба на отменената вече злополучна Наредба № 30 на Министерството на здравеопазването - че кръв се "взема" от лекар. (След близо 17 години действие наредбата бе променена, защото покрай несъвършенствата в текстовете й се "промушваха" куп нарушители. Но по времето на деянието на Каменаров е действала старата редакция, б.р.)

И повтори защитната теза: ча телевизионерът ползва за подобряване на метаболизма билката златен корен, накисната в спирт. В същата нощ съпругата му звъннала, че не е добре и той отишъл да си я прибере - така, макар и съвестен гражданин, не съобразил, че кара, употребил етилов алкохол.

Прокуратурата - напротив, изтъкна, че не са представени пред въззивната инстация никакви нови доказателства, оборващи основата на присъдата - че подсъдимият е карал след употреба на алкохол. Напротив - той е съзнавал това.

Обвинението поиска потвърждаване на първоинстанционната присъда.

Самият Каменаров пледира да бъде обявен за невиновен.

Съдът обяви, че ще се произнесе в срок, който е инструктивен, т.е. пожелателен. Това обаче ограничава възможостите до потвърждаване на осъдителната присъда или връщане на делото, но не и оправдаване.