Президентът Румен Радев повтаря в словата си 80% от руските опорки, а прокуратурата атакува политици, които засягат руските интереси. Това заяви бившият премиер Иван Костов по време на конференцията "Членството в НАТО - ключ към Европейския съюз". Като пример за атакувани от прокуратурата политици той даде повдигнатите обвинения срещу бившите министри Даниел Митов и Николай Ненчев. В същото време според него, прокуратурата оневинява всички близки до Кремъл олигарси у нас.

Тревожно е усещането, че българската несигурност днес е по-голяма отколкото преди 15 години, когато ни приемаха за член на НАТО, каза Костов. Според него  причините за настоящата несигурност на България са свързани и с българските политици, но и с проблемите вътре в НАТО.

Костов заяви, че през последните години Москва е в конфликт с всяка от страните на НАТО, като формира вътрешни опозиции в тях, които провеждат хибридна война, целяща объркване на хората и внушаване на несигурност и недоверие към НАТО. Той разкритикува Алианса, че е нямал бърза реакция в тази посока. Според него защитата от руската заплаха е била непрофесионална и закъсняла.

"България е сред силно засегнатите от тази  хибридна война. Руските цели се постигат посредством пропаганда и дезинформация, налагайки удобни за Кремъл тези, които пробиват най-напред в групата на популистите. Отделно зависими медии разпространяват фалшива информация и повтарят руски клишета", заяви Костов.

Той обърна внимание и на факта, че в последния Доклад за националната сигурност, Русия изобщо не се споменава като заплаха, а руската агресия уязвява политиците и институциите у нас.

Костов добави, че Русия чрез свои политически и институционални лобита нанася тежки поражения на българската енергетика. Той посочи корупционните проекти АЕЦ "Белене" и "Южен поток". По порочни схеми, след фалита на КТБ собственост на руснаци станаха "БТК -  Виваком" и "Булгартабак”. В същото време пък наши политици сервилничат пред Кремъл с неадекватни реакции, след отравянето на Сергей Скрипал. Това ни поведение показва, че не сме съвсем лоялни членове на НАТО.

Според Костов за да се преодолеят тези проблеми от нас трябва да се изисква да спазваме стриктно договореностите с Алианса, като в същото време се блокират всички руски проекти, атакува се прането на пари и се спре руското проникване на територията ни.

"Стига сме се измъквали с дипломация от руската агресия срещу нас", призова Костов.