Още един от малкото останали девствени плажове по Черноморието е на път да бъде "урбанизиран". Става въпрос за "Липите" край Синеморец, за който Министерство на туризма обяви търг за отдаване под наем. Участва само една фирма и съответно спечели. Досега "Липите" неизменно бе в списъка с ивиците, които остават неохраняеми за сезона, следователно върху тях няма разположени плажни атракциони, кафенета, шезлонги, чадъри и пр. Счита се за плаж "за ценители", тъй като достъпът до него е труден и само най-големите ентусиасти го посещават - още повече, че Синеморец разполага с други два големи плажа - "Велека" и "Бутамята".

В средата на февруари министерството е обявило търг с тайно наддаване за отдаване на "Липите" под наем. А месец по-късно има и избран стопанин - на практика единственият явил се - софийската фирма "Тръсткорпорейшънс" ООД. Фирмата е предложила оферта за 3600 лева с ДДС. От заповедта на министър Николина Ангелкова става явно и че "Тръсткорпорейшънс" е предложила цена на чадър от 8 лева и на шезлонг от също 8 лева. Активната плажна площ на "Липите" е в размер на 16 236 кв. м. От тази площ, уточняват от МТ, са изключени дюните (6090 кв.м) и каменистият плаж (415 кв.м).

Решението за отдаване под наем разбуни духовете сред любителите на природосъобразния туризъм, за които на практика сега има три заделени плажа, като от трите само за един може да се каже, че в действителност е за такъв тип туризъм. Става въпрос за "Иракли", "Карадере" и "Корал". На сантиметри от "Иракли" се намира плаж "Вая" с прилежащите му атракциони, вихри се и строителство на бунгала и пр. На "Корал" пък всяко лято се води битка между собственика на парцелите зад плажа и общината от една страна и любителите на палатките от друга, а наскоро се активизираха и опитите за изграждането на курортния комплекс "Корал резидънс". Апетитите за застрояване на "Карадере" с "луксозен къмпинг" засега са замразени.

Притесненията на хората не са само за това, че дивият плаж "Липите" ще бъде осеян с шезлонги, чадъри, водни атракциони, кафенета и пр., но и че след като няма никаква инфраструктура, която да води до него, ще бъде прокаран път, в последствие и паркинг и т.н.

Сега всеки, който иска да плажува на "Липите" или трябва да разполага с 4х4 возило, или както правят хората в масовия случай - да стигнат пеш.

Ивицата се намира на територията на Природен парк "Странджа", което го поставя под особена защита. По примера на фейсбук групите за защита на "Иракли", "Корал" и "Карадере" от застрояване, вече се появи и група за спасяване на плаж "Липите" от концесиониране.