Американският президент Доналд Тръмп призна, че Голанските възвишения принадлежат на Израел, предаде Ройтерс. Той подписа указ по време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Белия дом.

Подкрепата на Тръмп за Нетаняху идва точно навреме - на 9 април предстоят избори в Израел. 

"Това е краят на един много дълъг процес", заяви Тръмп, докато подписваше указа.

Нетаняху приветства решението на американския президент и добави, че Израел никога не е имала по-добър приятел от Америка. Той напомни за войните от 1967 г. (т.нар. "Шестдневна война") и от 1973 г. ("Войната от Кипур") и ги определи за основателни причини защо страната трябва да запази контрол над ключовите възвишения.

Голанските възвишения са важни за Сирия, тъй като са близки до Дамаск. Същевременно Израел не иска да се откаже от богатите запаси на вода в района. Възвишенията също предлагат изглед над огромна територия от Израел.

По-рано през деня вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви решението на Тръмп и добави, че след изстреляната ракета от Палестина, която рани седем израилтяни, Хамас е доказала, че не е "партньор за мир", а терористична организация. 

"Днес за пръв път от 52 години, с премиера Нетаняху до себе си, президентът на Съединените щати официално ще признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения", каза Пенс. "Ние стоим редом до Израел, защото нейната кауза е наша кауза, нейните ценности са наши ценности и нейната борба е наша борба", добави той.

Вицепрезидентът посочи Иран като основен регионален противник на Щатите.

"Америка никога няма да позволи на Иран да разработи ядрено оръжие", сподели Пенс.