Цветан Цветанов изглежда вече е "отписан". Изказванията на Томислав Дончев и на други говорители на ГЕРБ навеждат на мисълта, че Цветанов ще се оттегли от лидерските си позиции. Оставката му е само въпрос на време - поне като шеф на парламентарната група. Да, ГЕРБ ще претърпят тежък удар по репутацията си, ще претърпят и сериозни организационни щети, но това е единственият начин да се явят в приемлив вид на идващите избори.

Скандал на самозабравянето

Удивен съм обаче как иначе интелигентни хора въртят опорки от рода на:

- Американците отстреляли Цветанов заради (по незнайно каква логика) конкурса за изтребители;

- „Демократична България" стояла зад сценария, понеже страдала, задето СДС отишли при ГЕРБ (по също толкова убедителна логика);

- БСП подхвърлила информацията, за да не идвала направо от тях (съвсем без логика).

Самият факт, че тези хора не могат да допуснат свободна журналистика и независимо разследване на НПО, е голям проблем. Те очевидно живеят с убеждението, че ако имаш пари и власт, можеш да диктуваш на всички. Можеш да поръчваш музиката.

Всъщност точно този байганьовски манталитет стои в основата на скандала с апартаментите. Това е скандал на самозабравянето - защото става дума за убеждението, че когато контролираш медии, прокурори и служби, можеш да си позволиш и някои съмнителни сделки. ГЕРБ трябва да се отърват преди всичко от този манталитет, а не само от отделни свои членове.

А КТБ?

А иначе скандалът дава добър повод да се види на какви цени големите риби от империята на Доган са придобили техните имоти, електроцентрали и медийни компании. И е просто необяснимо, че за "изчезването" на 4 милиарда от КТБ партиите ДПС, БСП и ГЕРБ съвкупно понесоха по-малко политически щети, отколкото ГЕРБ за апартаментите на Цветанов и Цачева. В крайна сметка благосъстоянието на Йончева не се ли дължи на КТБ? Политическата кариера на Джамбазки в ЕП не стартира ли с парите на Цветан Василев? Тук етически проблем няма ли?

"Дойче веле"