Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази снощи задоволство, че разследването на спецпрокурора Робърт Мълър за т.нар. руска намеса в изборите през 2016 г. е приключило, като изрази мнение, че то можеше да завърши и по-бързо, предаде Асошиейтед прес.
Говорейки пред репортери в Белия дом, той каза, че "ние не трябва да позволим това да се случи отново на друг президент". 

"Нещата станаха 100 процента както трябваше", макар че "можеше да приключат по-скоро и много по-бързо", посочи президентът.

Той се оплака, че в цялата тази история "има много хора, които направиха някои много, много лоши неща, бих казал, предателски неща срещу нашата страна". Тръмп не назова имена, но спомена за хора, които са лъгали пред Конгреса.

Според него Мълър е действал почтено, извършвайки разследването.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма "никакъв проблем" да бъде публикуван пълният доклад на специалния прокурор Робърт Мълър за разследването на евентуална руска намеса в американските избори, увери Белият дом, предаде Франс прес.

"Мисля, че президентът няма никакъв проблем. Той е повече от доволен, че всичко, свързано с този въпрос, се оповестява публично, тъй като той знае точно какво се е случило и какво не се е случило и честно казано, вече и цяла Америка го знае", заяви по телевизия Ен Би Си прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.

Американският министър на правосъдието Уилям Бар публикува вчера резюме от 4 страници на доклада на Мълър, който изключва да е имало сговор между предизборния екип на Тръмп през 2016 г. и Русия. Цялото съдържание на доклада остава поверително.
Лидерите на демократите в Конгреса настояха вчера за публикуване на целия доклад, като подчертаха, че министърът на правосъдието не е "неутрален наблюдател".

"Писмото на министъра на правосъдието Бар съдържа толкова много много въпроси, колкото и отговори", написаха председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на демократичното малцинство в Сената Чък Шумър. "Наложително е пълният доклад и всички свързани с него документи да станат публични".

Демократите обръщат особено внимание на факта, че по въпроса за потенциално възпрепятстване на правосъдието от Тръмп специалният прокурор не е направил окончателно заключение.
Бар обаче, който пръв получи дългоочаквания доклад и се запозна с него от петък до неделя, заключи, че в документа не се споменава никакво престъпление, което би могло да доведе до съдебно преследване заради възпрепятстване на правосъдието.

Американците "знаят, че сговор не е имало, че не е имало възпрепятстване на правосъдието и че президентът е напълно и изцяло оневинен", изтъкна тази сутрин Сара Сандърс по Ен Би Си.
Президентът отбеляза също, че няма никакви притеснения, ако бъде публикуван целият доклад, за което настояват демократите в Конгреса, съобщи БТА.