Евродепутатите ще гласуват днес по реформа в областта на авторското право - ключов вот за този текст, защитаван от медии и хора на изкуството, но критикуван от американските платформи и привържениците на свободата на интернет, съобщи Франс прес.

Пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург е последният шанс тази спорна директива да бъде приета преди европейските избори, които ще бъдат произведени от 23 до 26 май.

Текстът е замислен да адаптира към дигиталната епоха европейското законодателство в областта на авторското право, датиращо от 2001 г.

Представена от Европейската комисия през септември 2016 г., реформата е обект на безпрецедентно лобиране от страна на привържениците и на противниците си, отбелязва Франс прес.

Нейната "цел е да позволи на печата и на хората на изкуството да получават част от приходите от разпространението на продуктите и творбите им в интернет", обясняват над 170 знаменитости, подписали се под статия, публикувана във френския седмичник "Журнал дю диманш".

В другия лагер са гигантите от Силициевата долина и привържениците на свободния интернет, които се боят, че този канал за разпространение ще бъде ограничен. 

БТА