Семейство Саклър временно ще преустанови даренията към всички културни институции заради обвиненията, че богатството им е натрупано вследствие на опиоидната криза в Америка, съобщава Би Би Си. Те продължават да отричат твърденията, но смятат, че разпаленият наново скандал може да засегне каузите, които финансират.

Музеят "Гугенхайм" спира да приема дарения. Снимка АП/БТА, архив

Националната портретна галерия в Лондон стана първата голяма институция, която отказа дарение на Саклър на стойност 1 млн. паунда (1,15 млн. евро). Броени дни по-късно „Тейт“ обяви, че повече няма да приема финансовата помощ на семейството.

От 2010 г. насам Саклър са дарили 60 млн. паунда (53 млн. евро) за различни каузи. Въпреки щедрата си филантропска дейност англо-американското семейство не се ползва с добра репутация заради връзките си с компанията „Пардю фарма“ в САЩ, производител на обезболяващия препарат оксиконтин. Смята се, че именно този медикамент дава началото на кризата в Америка, при която от пристрастяване страдат стотици хиляди души. Много смъртни случаи на свръхдоза се приписват на лекарството.

„Дълбоко съм натъжена за кризата с пристрастяването в Америка и подкрепям предприетите действия на „Пардю фарма“ за справяне със ситуацията, докато продължавам да отричам фалшивите обвинения, отправени срещу компанията и срещу няколко членове на семейство Саклър – каза в изявление Тереза Саклър. – От тръста Саклър взехме трудното решение временно да спрем филантропските си дарения.“

Ще се запазят вече съществуващите ангажименти на Саклър, стига даренията да не бъдат отказани. Фамилията е добре позната с щедрите си подаръци на някои от най-известните британски галерии, музеи, театри и университети. Особено щедри са били към Съсекския университет, получил 6 млн. паунда (7 млн. евро) дарения в периода от 2016-а до 2017 г. Следват Очна клиника „Мурфийлдс“, Имперски колеж в Лондон, Кралски колеж по изкуствата…

Във Великобритания Саклър са финансирали също галерия „Сърпантайн“, музея „Виктория и Албърт“ и Националната галерия. В САЩ са дарили на музея „Гугенхайм“ около 9 млн. долара (8 млн. евро), но институцията обяви в понеделник, че вече няма да приема парите на семейството.

"Площад Славейков"