Черна гора почти сигурно ще бъде наказана от УЕФА заради маймунски звуци и расистки възгласи по време на мача с Англия в Подгорица снощи. Британците спечелиха с 5:1 след обрат, но тема №1 в пресата на Острова е поведението на публиката на стадиона.

Европейската футболна централа официално обяви, че ще разгледа случая. Това означава, че на черногорците трудно ще им се размине, още повече пък по такова обвинение. Футболната асоциация на Англия подаде жалба, а делегатът на УЕФА вероятно е описал случая в доклада си за двубоя.

За такива провинения се налагат солени глоби и лишаване от публика на домакинските срещи. На 7 юни Черна гора приема Косово, а следващият двубой у дома на свой терен е на 10 септември срещу Чехия. България е в същата група, но нашите гостуват в Подгорица чак на 11 октомври.

Обект на расизъм станаха футболисти като Дани Роуз, Рахим Стърлинг и Калъм-Хъдзън Одой. Ясно се чуваха звуците към тях, както и някои обидни подвиквания, когато играеха с топката или отиваха към аутлинията и тъчлинията.

Рахим Стърлинг

Стърлинг е особено чувствителен към темата, той не пропуска да говори по нея в интервюта и социални мрежи и след мачове в родината си. Нападателят на "Манчестър Сити" вкара за 5:1 и посочи с пръсти ушите си към една от трибуните. Последва обяснение в туитър, че жестовете са насочени именно към онези, които са го оскърбили.

"Няколко идиота развалиха една хубава вечер, за мен беше наистина неприятно да бъда обект на всичко това, каза Стърлинг пред "Би Би Си радио 5". - Сега наказанието трябва да бъда затваряне на целия стадион. Няма значение коя е държавата. Знам, че тези фенове обичат футбола и искат да продкрепят отбора си. Но при адекватно наказание следващият път може да се замислят дали да отправят расистки обиди."

Расизмът в Подгорица - не за първи път, бе основна тема в изявленията на английските национали. Също на треньора Гарет Саутгейт. Някои анализатори - бивши футболисти, призовават УЕФА да започне да подхожда по-строго, като отнема точки.