Има умни, има и глупави Ц-та. Когато си решил да Ц-акаш, трябва да си сигурен, че ще Ц-акаш хитро. Не е хитро примерно да поканиш и други Ц-та да Ц-акат с твоята схема. Но много от Ц-тата явно не знаят, че количеството е за сметка на качеството, дори и в бизнеса с Ц-аканията.

Ето и друго едно съвсем абстрактно разсъждение. Ако, докато Ц-акаш, те хванат, не бъди твърде нагъл. Ако не си нагъл, може и да ти се размине. Но не казвай, да речем, че си жертва на над-Ц-акване, когато е видно, че просто си Ц-акал като аматьор. Още по-лошо е да твърдиш, че и другите, комунистите да кажем, също са Ц-акали. Такива оправдания са толкоз безвкусни, че са сами по-наказуеми и от евтиното Ц-акане.

Но Ц-тата явно не знаят, че le mauvais goût mène au crime*.

Освен че не са чували за Стендал, нашите Ц-та не могат да сменят навиците си. Но, за да си майстор-Ц-акач, трябва да си сменяш Ц-акането като хамелеон и никога да не прекаляваш със слабостите си. Ако веднъж е станало известно, че дълбоката ти чувственост се привлича, съвсем нагледно казано, от недвижимо имущество, непростима грешка е да не положиш усилия да се откажеш от Ц-акането в тази сфера. Да, безсъмнено това изисква много пот и  труд, но само така ще можеш да продължиш да Ц-акаш, просто в областта на друго някое изкушение - суджуковата промишленост например. Но Ц-тата ни уви не знаят, че мързеливото Ц-акане е срам за Ц-акача.

И последно, колкото и да Ц-акаш, помни, че си обикновено Ц., а не Цар. Ако си решил да убеждаваш пре-Ц-аканите, че те без теб не могат; че, например, парламентарните механизми се крепят на таланта ти, те ще ти се изсмеят. Всички знаят, че Ц-акачи се намират под път и над път. За това, умните Ц-та Ц-акат, но си траят. Уви, нашите Ц-та не знаят, че всяко Ц. трябва да си знае гьола.

Но има и надежда за родните Ц-та: българинът от много Ц-акания е развил нещо като Стокхолмски синдром за Ц-та - ако Ц-тата си отидат, най-вероятно скоро ще му залипсват.

Цъ-Цъ...

 

* Лошият вкус води към престъпление.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".