В продължение на четири века прочутата статуя на пикаещото момченце Жулиен, или Манекен пис, както е на местния диалект, е олицетворение на Белгия и една от най-популярните забележителности в Брюксел.

Управата на столицата обаче установи, че бронзовото хлапе хаби твърде много чиста питейна вода – между 1000 и 2500 литра на ден. Това количество е достатъчно за нуждите на 10 домакинства, отбелязва „Гардиън“.

Откритието прави Режи Калан, енерготехник, който измерва количеството вода, инсталирайки метър в 61-сантиметровата статуя. За да спре разхищението, около статуята ще се изгради специален канал, който да отвежда „изпиканата“ вода обратно в статуята.

Това решение е временно, на по-късен етап предстои да бъде направена канализационна мрежа в съответствие с местоположението на Манекен пис на калдъръмена улица близо до Гран плас в средновековния център на Брюксел.

„Гордеем се да съобщим, че за пръв път от 400 години Манекен пис не пикае чиста питейна вода – изтъква Беноа Елинг, управител на общината. – Общината има намерение да инспектира всички фонтани в центъра, за да се избегнат подобни разхищения.“

Щателни проверки ще се проведат и в училища и спортни центрове.

„Трябва да дадем пример и да окуражим всички в Брюксел да обръщат внимание на количеството вода, което използват“, добавя още Елинг.

Малкият Жулиен е статуя на Жером Дюкенуа и привлича хиляди туристи дневно. Момченцето в Брюксел е копие на оригинала от 1916 г., който се съхранява в градския музей. Символиката му и до днес предизвиква спорове – според едни е препратка към легендата за войниците на херцог Годфрид III Льовенски, окачили на дърво на площада сина на херцога и бъдещ монарх, за да вдъхновява армията. Жулиен трябвало да уринира над враговете на херцога и да ги плаши.

Легенда от XIV в. гласи, че бронзовото момченце всъщност е местно дете, спасило града си, като загасило с урината си вещество, запалено в опит да се взривят външните стени.

Малката фигура се облича 130 пъти в годината и има около хиляда костюма. Американски пътеводител наскоро разгневи брюкселци, поставяйки Манекен пис в списъка си с 45 надценени туристически атракции.

"Площад Славейков"