Операция "Чисти ръце" - независима проверка на имуществото на всички депутати и министри - поискаха днес от Движение "България на гражданите" (ДБГ) заради скандала с жилищата на висши функционери в ГЕРБ.

Външната проверка да се извърши от прокурори от Германия, Испания и Холандия и да обхване не само властимащите, но и техните роднини, настояват от партията. 

"Необходимо е провеждането на всеобхватна операция "Чисти ръце" по високите етажи на властите, а не просто замитане на поредния "Гейт" с няколко незначителни политически жертви. Ние от ДБГ смятаме, че за това не може да се разчита на антикорупционната комисия и другите български институции, тъй като те са предварително обезвредени от същите тези управляващи, които иначе трябва да проверяват. Ето защо е наложително българското правителство да покани европейски прокурори и те да проверят всички имотни сделки на политически лица", се посочва в декларация на партията на Димитър Делчев.

И подчертават, че подобна проверка е била правена през 2016 г., когато юридически експерти от ЕС пристигнаха у нас, за да анализират действията на българската прокуратура по конкретни дела.

От ДБГ направили и анализ на сделките с евтините жилища за властта и открили, че само за пет сделки, сключени на данъчна оценка, а не на реалната им цена, "има вероятност да са укрити данъци за близо 81 000 лева".

"Ако проверката установи и още подобни сделки, възможно е да се окаже, че щетата за данъкоплатеца и държавния бюджет ще възлезе на милиони левове", изчисляват от партията.

"Вече стана ясно, че съмнителните сделки с луксозни имоти не са присъщи само на политическия апарат на ГЕРБ, а и на политици от други парламентарни партии. 44-то Народно събрание е олицетворение на непочтенността в политиката и доказателство за това са Суджукгейт, Хасковогейт, делата за купуване на гласове от БСП, ДПС и др. Сигурни сме, че единственото лечение за този морален колапс на политическия елит е провеждането на честни предсрочни парламентарни избори с машинно и електронно гласуване, които да гарантират смяната на корупционния модел на управление и да възстановят принципите на демокрацията, равнопоставеността и върховенството на закона и морала в управлението", пише още в позицията на ДБГ.