Д-р Даниела Дариткова ще наследи зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов на поста председател на парламентарната група. Това обяви премиерът и лидер на партията Бойко Борисов. 

По думите му тя е доктор, консенсусен човек и политик и ще се справи с работата, уважавана е в партията и може да контролира групата в добрия смисъл на думата.

Борисов обяви, че до края на деня вероятно ще каже и кой ще е наследникът на Цецка Цачева на поста правосъден министър. Правел последни проверки. 

И Цачева, и Цветанов напуснаха постовете си заради скандала с купените от тях апартаменти от фирмата "Артекс". Основно съмнение около сделките е цената, на която са направени. 

"Още в Брюксел ви казах, че ще има тежки наказания, тежки решения. В историята няма толкова тежки санкции, които да са налагани в една партия. Ако и другите партии действаха така - нямаше да има какво да си приказваме", каза Борисов.

И допълни, че според него проблемът "Апартаментгейт" вече е решен - "и морално, и физически", защото всички замесени са напуснали държавните си позиции. И тъй като това не важи за председателя на комисията по култура в парламента и бивш министър Вежди Рашидов, на въпрос за него Борисов каза, че самият Рашидов има фирма, която се занимава с имоти. 

По думите на премиера не е толкова интересно откъде точно идва атаката, а това, че са извадени поуки. Какви поуки - "от моите санкции си личи", обясни Борисов. И още:

"Има безспорно неща, които, като си говорихме и с Цветанов, и с Цачева, и с другите - не изглежда красиво, не изглежда добре. Аз бих искал да видя нотариалните актове на всички съседи в тази сграда... Просто ми е интересно..."

"Седем дена нямаше медия, за разлика от президента Тръмп не ги упреквам, в която тази тема да не е от сутрин до вечер. Много ми е интересно дали Държавният департамент ще напише доклад за свободата на медиите в САЩ. Когато президентът им казва, че са врагове на народа. Представете си български политик да каже такова нещо - какво ще се случи...", продължи с анализа си министър-председателят. 

По думите му, че е имало "приятелски огън" в ГЕРБ, е абсолютна лъжа и фалшива новина. На въпрос "кой тогава е неприятелят", откъдето е дошла атаката, Борисов каза:

"Най-много ме е страх от приятели. Затова винаги съм казвал, че нямам приятели."

На тази реплика Владимир Кисьов, който бе до лидера на ГЕРБ, защото минути по-рано бе подписано политическото споразумение със СДС за евроизборите, разведри обстановката, вмятайки: 

"...Освен мен..."

"И за да останем приятели, той си направи отвод" - усмихна се Борисов, защото преди това Кисьов бе обявил, че няма да е кандитат за евродепутат на вота на 26 май в листата на ГЕРБ.

 
Премиерът продължи с приоритетите  - в енергетиката - интерконекторът България-Гърция да започне да се строи и да се завърши, дори да му се разшири капацитетът, газ от Египет, Кипър и т.н., строеж на газовия хъб "Балкан". 
 
По думите на Борисов България в един момент може да е не само 100% независима в доставките си на газ, а и в бъдеще да е продавач на газ. 
 
Според премиера новият министър на правосъдието ще има няколко задачи и първата е през юни да отпадне мониторингът от Брюксел на България в областта правосъдие и вътрешни работи. 

 

Очаквайте подробности.