Няколко нови вятърни електроцентрали, с обща мощност от 141 мегавата, ще заработят в България до 2027 г. Това прогнозира Електроенергийният системен оператор в публикувания проект на Плана за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2018-2027 г. Планът включва анализ на потреблението на електрическа енергия в България, на производствените мощности, както и прогнози за мощностните и енергийните баланси на системата. За този период 2020 г. и 2022 г. са посочени като пикови години за пускане в експлоатация на нови вятърни турбини. Тогава се очаква да заработят съответно 55 и 66 мегавата нови ВяЕЦ. В момента страната ни разполага със 701 мегавата от вятър, отчитат от ЕСО.

Най-големият вятърен парк в България е ВяЕЦ „Св. Никола“, собственост на AES Гео Енерджи, в която мажоритарен собственик е AES България. Общата инвестиция във ВяЕЦ „Св. Никола“ е близо 540 млн. лева, заради която компанията е удостоена от Българската агенция за инвестиции с наградата „Инвеститор на годината 2009“ в сектор „Енергетика“. 

Стремежът на AES като глобален технологичен лидер, е да бъде водеща по отношение на глобалната трансформация на енергийния сектор към по-чиста енергия. Един от начините за постигане на тази цел, е увеличаване на дела на ВЕИ. В тази връзка през 2010 г. край Каварна AES България пусна в експлоатация внушителния по своята мощност ветроенергиен парк. 

ВяЕЦ „Св. Никола“ има 52 турбини и е с обща инсталирана мощност 156 мегавата. Паркът значително увеличава капацитета на България в производството на енергия от вятър и помага на страната да достигне изискванията на Европейския съюз. 

За 2018 г. ВяЕЦ „Св. Никола” е произвел и подал в електроенергийната система на страната 318 069 MWh чиста и надеждна енергия. Благодарение на дейността си през миналата година 156-мегаватовата мощност е допринесла за изпълнение на целите пред България за намаляване на въглеродния отпечатък на енергийния сектор, като е спестила на страната ни 251 593 тона СО2. С изключение на ВяЕЦ „Св. Никола“, останалите вятърни паркове в България не участват в регулирането на напрежението и в противоаварийното управление на енергийната система на страна. Инсталираните към момента електроцентрали от ВЕИ не могат да предоставят на ЕСО допълнителни услуги като първично и вторично регулиране на честотата и обменните мощности и не могат да участват в следаварийното възстановяване на електроенергийната система след тежки аварии, се посочва в Плана на ЕСО. Вятърните електроцентрали на наша територия осигуряват само производство на електрическа енергия в съответствие с променливия ветрови ресурс. ВяЕЦ „Св. Никола“ обаче участва и в потискане на колебанията на активната мощност като подпомага енергийната система на страната, допълват експертите.

Нещо повече - ВяЕЦ „Св. Никола“ има ключова роля в разработването на Интегрираната система за защита на птиците на територията на защитена зона „Калиакра“, която отговаря на европейските изисквания и най-добри световни практики за опазване на дивите птици. Затова през 2018 г. с цел минимизиране на риска от сблъсък с  мигриращи птици 52-те турбини на ВяЕЦ „Св. Никола“ спряха работа общо за 59 часа. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост. Системата обединява информация от няколко високотехнологични радарни системи и метеорологични данни. Освен това специалисти орнитолози провеждат пряк мониторинг на място. Ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини. Преди въвеждане в експлоатация на територията на ВяЕЦ „Св. Никола“ бе извършен 3-годишен предварителен сезонен мониторинг на птиците и прилепите. Стриктният контрол за опазване на дивата природа и мерките за екологичен мониторинг продължават  повече от 9 години експлоатация. Те включват постоянни периодични проучвания на зимуващите птици и мигриращите птици.  Ветроенергийният парк има сертифицирана Система за комплексно управление на безопасността и околната среда (IMS), съгласно стандартите  OHSAS 18001 и ISO 14001.

Така усилията на AES, подкрепени от ноу-хау и сериозни инвестиции, допринасят за опазването на околната среда и за това по-зеленото енергийно бъдеще да бъде все по-близо до нас.